lørdag 3. september 2011

Instruktørkurs problematferd 1. helg

Nå er høsten kommet, og det betyr oppstart av instruktørkurs del 3 ved Siddis hundeskole, som omhandler problematferd.  Målet med kurset er å få et innblikk i hva problematferd er, bli dyktig til å lese hunders språk og å kunne trene hunder med problematferd.  Første helgen handlet om problematferd generelt, årsaker og forebygging, og vi hadde praksis hvor vi trente hverandres hunder på grunnleggende ferdigheter som trengs til problemhundtrening.  Vi begynte som vanlig med teori før vi gikk ut for å praktisere hjemmeleksen til helgen, som var kontakt(sitt)øvelser, kindereggøvelsen, gå bakover, kontaktlyd, springe vekk, håndtering og på å ta i halsbåndet. Arne foreleser om årsaker til problematferd


Multitasking: lytte til teori og dele opp godbiter


Kine trener på kontaktlyd og på å trekke seg ut...


...før hun fortsetter med kindereggøvelsen


Jeg trente det samme med Tine, men da hun plutselig oppdaget at det var en litt skummel gravemaskin på andre siden av gjerdet, benyttet vi anledningen til å trene kinderegg mot den i stedet.

Marianne trener på å trekke seg ut i posisjon


Anne trener Simba


Bente trener på kontaktlyd og å komme i posisjon med Terkel...


...før hun også går over til å trene kinderegg.


På søndagen fortsatte vi med å trene hverandres hunder, og begynte dagen med å trene på å springe vekk.  Dette kan være veldig nyttig dersom man plutselig befinner seg i en situasjon man ikke vet om hunden vil takle, og man trenger å komme seg fort bort.  Her bruker Bente en kontaktlyd for å få Lucy til å komme slik at hun kan springe vekk fra forstyrrelsen (i dette tilfellet "Skybert")


Belønning med leke


Siri underviser i håndteringsøvelsen "holde i halsbåndet"


Bente trener på å holde i halsbåndet til Lucy, som forklart i forrige blogginnlegg


Beate trener på target på post- it lapp med Lucy, denne øvelsen brukes senere til å lære hunden target på mennesker.  

En av fordelene med å trene ved bruk av belønningsbaserte metoder; har man glemt lunsj kan man alltids stjele litt av hunden...

Siste øvelsen vi skulle trene på var ro.  Jeg var litt slem med stakkars Beate da jeg i stedet for å gi henne Lucy som hadde trent hele dagen, ga henne en ekstremt gira og overlykkelig Pippi som nesten ikke hadde vært ute hele dagen...  En liten utfordring!

På slutten av dagen fikk vi en demonstrasjon i problematferd i form av Ki som utagerer mot mopeder

Til neste helg skal vi blant annet finne en hund med "skikkelig" problematferd, og som har en eier som er villig til å følge ett treningsopplegg frem til eksamen i januar.  Jeg trengte ikke å lete lengre enn min egen familie, ettersom mine foreldre og søster har en dvergschnauzer som er veldig redd for mennesker.  For å kunne se eventuelle forbedringer har jeg begynt å filme Kira, og har begynt på å skrive en treningsplan over alt vi skal trene på.  Det kan nok bli en utfordring både å trene Kira, og å trene mine foreldre, men det kommer til å bli veldig interessant å se om vi får noen forbedringer frem til januar. En veldig spennende oppgave!
Takk for en super helg med kjempekjekke instruktører og deltakere! 

1 kommentar: