fredag 5. desember 2014

Fra valp til terapihund: Valg av rase


Foto: Eloise Willems


Valg av rase/hundetype
Som vi har nevnt tidligere er det i utgangspunktet ingen raser som egner seg bedre eller dårligere som besøks- eller terapihund. Når det er sagt så er det veldig lurt å velge hund etter hva du skal bruke den til. På generelt grunnlag er det lurt å se på hva rasen er avlet for, eller hvis du har blandingshund; hva de ulike rasene som den er blanding av er avlet for. Vi har over 400 raser som er avlet frem til forskjellige formål, noe som også gjenspeiles i hundenes atferd. Retrivere til eksempel er jakthunder som er avlet for å hente bytte som jegeren har skutt. Vi kan derfor til en viss grad forvente en hund som er glad i å apportere. En del små hunder har en tendens til å ha en del lyd, noe som kan være en ulempe. Noen av de små selskapshundene er avlet for å «bjeffe bort onde ånder» og mange terriere er avlet for å jage vilt, og man kan da forvente at hunden vil kunne ha en del lyd i seg. Samtidig er selskapshundene avlet nettopp for selskap med mennesker, og de kan ofte være veldig glad i kos og oppmerksomhet. En del mastiffer og andre større raser er avlet for å vokte hus og hjem, og vil derfor lettere kunne bjeffe eller knurre dersom den blir usikker på mennesker den ikke kjenner. Det sier seg selv at dette er en uønsket egenskap for sosiale tjenestehunder, da disse må like å omgås fremmede mennesker i alle størrelser og utseende.

Man bør også tenke på hva slags arbeid hunden skal benyttes til når man skal velge hundetype. Skal man ha en hund som skal ligge i seng og fang på sykehjem eller skal hunden brukes til fartsfylte aktiviteter som agility og lydighet sammen med barn og ungdom? Mange hunder kan benyttes til begge deler, men det er ikke alle hunder som passer like godt til alle aktiviteter. En del polare raser og andre hundetyper med mye pels kan ha lett for å bli veldig varme når de ligger i en seng eller i ett fang, og kan derfor ha problemer med å ligge slik over lengre tid. Store, tunge hunder kan egne seg dårlig til aktiviteter som agility, men egne seg veldig bra til andre aktiviteter som spor og søk. Hunder som er avlet for gjeting kan egne seg veldig bra til fartsfylte aktiviteter hvor hunden må ha fokus på fører. 

Størrelse har også noe å si når det gjelder hva hunden skal benyttes til og hvilken brukergruppe den skal arbeide med. Satt på spissen så egner en stor hund seg gjerne dårligere til å ligge på ett fang til eldre skjøre mennesker, mens en liten chiahuahua gjerne egner seg dårligere for arbeid med veldig impulsive, utagerende eller voldsomme brukergrupper da sjansen for at hunden kan bli skadet er større. Her er det selvfølgelig mulig å tilpasse situasjonen for hundene slik at de kan brukes uansett størrelse, men det er lurt å være klar over at det kan kreve mer av deg som hundefører.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar