fredag 18. mars 2011

Dyreassistert terapi

Denne bloggen er hovedsaklig laget med formål om å fremme min store interesse; relasjoner mellom mennesker og dyr.  Foruten å selv ha stor glede av dyr, og være lidenskapelig opptatt av hund og hundetrening, brenner jeg også for dyreassistert terapi (DAT).  DAT går under fellesbetegnelsen dyreassisterte intervensjoner (DAI), som er områder hvor dyr benyttes i samhandling med mennesker for å forbedre menneskers fysiske og psykiske helse. 

Dyreassistert terapi (DAT) innebærer at en fagperson benytter dyr i målrettet terapi med mennesker for å løse ett fysisk eller psykisk problem. DAT har vist å ha dokumenterte resultater på rehabilitering av blant annet slagpasienter, og innen psykriatrien, spesielt i behandlingen av barn.

Dyreassistert pedagogikk (DAP), er bruken av dyr som en pedagogisk ressurs i skolen, eller i forbindelse med lese- og skrivevansker. 

Dyreassistert aktivitet (DAA) innebærer å bruke dyr som en miljøskapende aktivitet, for eksempel besøkshunder på sykehjem.Foruten at samhandling med dyr oppmuntrer til sosial interaksjon, og er svært motiverende, har dyr også en bevist positiv effekt på mennesker.  Mennesker som observerer dyr de føler seg trygge på får senket blodtrykk og hjertefrekvens, og dersom man er i direkte kontakt med dyret frigjøres "antistresshormonet" oxytocin, og blodtrykket og pulsen synker til ett nivå man ellers kun når med flere ukers avslapningsøvelser.
 
Dette er noe man med fordel kan dra nytte av i fysisk og psykisk behandling, og DAI har også vist å ha positiv effekt på innlæring, atferd og kommunikasjonsevne, noe som gjør DAP til ett nyttig verktøy innen utdanningssektoren.


Du kan lese mer om DAI på min hjemmeside

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar