mandag 9. desember 2013

Hunders språk- Vise tenner

I forrige uke skrev jeg ett innlegg om Hunders språk- Avstandsøkende og dempende signaler. Dagens innlegg handler om det som for mange gjerne forbindes med avstandsøkende signaler, nemlig det å vise/flekke tenner. Hunder kan blant annet flekke tenner for å øke avstanden til noe den synes er skummelt, og flekking av tenner kan ofte komme etter en rekke dempende signaler. Dersom en hund flekker tenner mot deg, gjerne kombinert med knurring og ett intenst blikk kan det være lurt å trekke seg unna.


 MEN- det er ikke alltid at hundene ønsker avstand når de viser tennene sine! Hunder kan nemlig smile! En del raser, deriblant dalmatinere, kan vise tennene i ett "smil" når de hilser som en kontaktsøkende atferd. Nedenfor kan dere se en billedserie av en herlig dalmatinerjente som jeg hadde på kurs, og som (tro det eller ei) er veldig glad for å treffe folk, selv om det kan se litt voldsomt ut:

Det kan se litt skremmende ut, eller hva?

Ser dere forskjellen på denne hunden...
...og denne hunden?

Den første hunden har store, stirrende øyne, "rynkete" nese, anspente ører, og dersom vi kunne sett resten av kroppen på bildet ville vi sett at den var veldig "stiv". Dalmatineren derimot, viser en rekke kontaktsøkende/dempende signaler, slik som smale øyne som ser litt vekk, avslappede ører, og resten av kroppen er "løs" og logrende. 

Dette er ett godt eksempel på at man må se "hele bildet" når man leser kroppsspråket til hunder, og ikke bare se på ett signal, slik som å vise tennene. Ved å se hele kroppsspråket til hundene kan vi letter "lese" dem, og unngå å misforstå smilende hunder!

1 kommentar: