torsdag 10. juli 2014

Når hunden må være i bilen

Gjennom hele sommeren poster vi mange advarsler i sosiale medier om å ikke la hunden være i bil på sommeren og om hva man skal gjøre dersom man oppdager en varm hund i trøbbel (se gjerne gode råd i denne artikkelen og på bildet nederst i innlegget). Hundeeiere rådes til å la hunden være hjemme for å unngå at hunden må være alene i bilen, noe som selvfølgelig også er det beste, men det er dessverre ikke alltid mulig. For oss som arbeider med flere hunder er det noen ganger en nødvendighet å ha med flere hunder i bilen selv om vi kun benytter en hund av gangen i jobben. Mange av oss trener også aktivt med hundene våre innen ulike grener av hundesport, hvor det ofte er nødvendig å ha hunden i bilen i pausene under kurs og treninger. 

Så, hva kan vi gjøre for å holde temperaturen nede i bilen når hundene er inni?


Mac er klar for arbeid mens Lucy må vente i bilen til neste arbeidsøkt

Skygge
Dersom det er mulig, prøv å parkere bilen en plass hvor det er skygge, og gjerne hvor det er litt vind. Vær obs på at solen forflytter seg gjennom hele dagen, så der det var skygge for 20 minutter siden kan det nå være strålende sol. Se på solens posisjon og hvor den kommer til å forflytte seg i løpet av tiden du skal stå parkert. Luftfuktighet spiller også inn på hundens evne til å holde seg avkjølt, så jo høyere luftfuktighet jo lettere for hunden å bli overopphetet. Ikke la deg lure av overskyet vær, det kan fort bli varmt i bilen selv om ikke solen skinner!


Svarte og mørke biler blir fort veldig varme i sola

Det finnes også hjelpemidler til å forhindre solstrålene i å varme opp bilen, blant annet "solduker" slik som Silver Shade Mesh. Dette er en duk som ser ut som den er laget av aluminiumsfolie og som har små huller for å slippe eventuell vind gjennom. Vi har investert i en duk som dekker hele varebilen vår, og vi har i tillegg en liten duk som vi gjerne legger over bakdørene dersom vi ikke bruker den store duken. Dersom du trener ute kan duken gjerne legges over ett hundebur slik at hunden holder seg avkjølt og slipper å være i bilen. 

Obs: Duken og festene kan gi små skraper på bilen, så vær forsiktig og fest den godt, spesielt dersom det blåser. 

Lufting

Dette sier seg selv: vinduer åpne så mye som mulig. Det beste er selvsagt om du har mulighet til å oppholde deg i nærheten av bilen og slik kan ha alle vinduer og dører åpne. Dette er dessverre ikke alltid mulig, så heldigvis har vi noen triks på lur slik at vi kan gå fra bilen låst og relativt "innbruddsikker". Det er mulig å få kjøpt "gitter" til å ha i vinduene i bilen slik at vinduene kan stå delvis åpne, men de vi har vært borti er laget av plastikk, og vi kan ikke garantere at de vil holde eventuelle tyver unna dersom de skulle bestemme seg for å prøve å komme gjennom. 
For oss som ikke har vinduer som kan åpnes i lasterommet/bak i bilen finnes det en genial liten luftekrok som vi setter i låsen på bakdøren og som gjør at bilen kan låses selv om den har en ca 10 cm åpning. Obs! Åpningen er stor nok til at man kan få en arm gjennom, så ikke oppbevar verdisaker i nærheten av åpningen. Tenk også på at hundene ikke skal bli plaget av forbipasserende som for eksempel unger som kan få lyst til å klappe hundene. Vær også oppmerksom på at selv om vinduene er åpne er det absolutt ikke sikkert at det blir sirkulasjon i bilen! 



Vi bruker i tillegg vifter som både kan kobles til batteriet i bilen (veldig greit å ha når vi er ute på kjøretur i varmt vær) og gå på batterier. Viftene vi har kan også kobles til ett kjøleelement for å få kaldere luft. 


Vann

Også en selvfølge, hundene skal alltid ha tilgang til vann, både i bil og ellers. Vannskål bør være fast inventar i bilen, og i tillegg til "sølefrie" skåler man kan også få kjøpt noen praktiske vanndispensere til å feste i buret på bilen som heller ikke søler mye. Disse kobles til en vanlig halvliters flaske og ser ut som drikkeflasker som brukes til kaniner og andre gnagere.



På varme dager finnes det også en rekke andre hjelpemidler for å holde hundene avkjølt. Du kan få tak i kjølematter som hunden kan ligge på (både med og uten vann i), og kjøledekken

som hunden kan ha på seg. Det beste er naturlig nok å begrense tiden som hunden må ligge i bilen og gjerne la hunden få kjøle seg ned naturlig ved å la den få bade i en bekk eller vann under en luftetur. Bilen skal ikke være en oppbevaringsplass for hunden over lengre tid og spesielt ikke på varme dager, men dersom man tar riktige forhåndsregler kan bilen være en trygg og sikker plass for hunden å være når det er nødvendig.

Har du flere gode tips til hvordan å holde bilen kald på varme dager? Kommenter gjerne i kommentarfeltet! 

God sommer fra oss!


Det blir fort varmt i bilen selv om bilen står i skygge!

1 kommentar:

  1. Jeg har varebil og holder vinduene til førersetet og passasjersetet lukket. Vinduene bak er helt åpne og luka bak står helt åpen på de varmeste dagene. Burene låser jeg enten med låsen på buret eller ekstra hengelåser. Luftekroken fester jeg i baklukedøra, men bare oppe slik at jeg ikke bruker batteriet på bilen. Fungerer veldig bra. Da har de grei sirkulasjon og jeg kan faktisk forlate de i bilen en god stund. De blir selvsagt nedkjølt med bading eller vann i nakken ved behov. Fungerer fint å ha hund i bil bare man legger forholdene til rette. Har jeg mulighet parkerer jeg selvsagt i et parkeringshus der det garantert ikke er sol :-)

    SvarSlett