tirsdag 24. desember 2013

Mat som forstyrrelse: Omvendt lokking

Som nevnt i forrige innlegg om miljøtrening og mat som forstyrrelse er mat på arbeidsplassen en av de største utfordringene for mange besøks- og terapihunder. I dette innlegget vil vi forklare hvordan du trinn for trinn kan lære hunden omvendt lokking- med andre ord å ikke stjele/ta mat fra hender, bakken, eller bord. Dette er nyttig både for hunder som skal arbeide som besøks- eller terapihund, og for familiehunden. Det er spesielt nyttig for hunder som omgås barn, da barns hender er i perfekt "stjele-høyde" for hundene. 

Omvendt lokking kan også brukes i konkurransetrening som kvalitetssikring av en øvelse hvor hunden skal "fryse", som for eksempel stå, sitt eller ligg. Det kan også brukes som ett morsomt triks, og fordi vi trener på å utvikle hundens selvkontroll er det også veldig bra å trene som aktivisering.


Pippi synes dette er en av verdens kjekkeste "leker" og ligger musestille og holder kontakten med godbiter rundt hele henne, og oppover labbene

Vi begynner treningen med å ha noen godbiter i den ene hånden, og holde disse frem mot hunden. Dersom hunden prøver å ta godbitene lukker du hånden eller tar hånden vekk. 

Hold gjerne hånden på litt god avstand for hunden slik at det ikke blir veldig vanskelig for den. Du holder så godbitene frem på nytt, og så snart hunden ikke prøver å ta godbitene klikker/sier vi "bra" og belønner med godbiter fra den andre hånden (ikke godbitene fra "lokkehånden"). Det kan være litt vanskelig å bruke klikker på denne øvelsen da vi bruker en hånd til å lokke med og en hånd til å belønne med, så her bruker jeg som regel kun "bra".

Sålenge hunden ikke prøver å ta maten får den klikk/bra og godbit

Når vi har gjort dette noen ganger vil hunden begynne å forstå at for å få en godbit må den ikke prøve å ta godbitene. Med hunder som er trent i å ta øyekontakt vil hundene ofte tilby øyekontakt for å få godbiten. For meg som bruker denne øvelsen hovedsaklig i terapihundtrening vil jeg gjerne at hundene skal ta kontakt, og klikker/bra og belønner for dette. Da lærer nemlig hundene å "sladre" til meg om at det er mat i nærheten ved å ta kontakt, noe som for meg er en høyst ønskelig atferd. 


Når så hunden har forstått "leken" kan vi gjøre den vanskeligere for hunden. Vi kan ta godbitene nærmere, vi kan bevege dem frem og tilbake foran nesen til hunden og vi kan legge godbitene på bakken. Husk at hunden aldri må få tak i godbitene, da dette vil forsterke at hunden stjeler, så hold hånden klar når du begynner å legge godbitene på bakken. Vi kan også gjøre det enda vanskeligere ved å kaste godbitene rundt hunden. Den samme øvelsen kan du også gjøre med leker.


For å gjøre øvelsen enda mer utfordrende og mer realistisk i forhold til terapihundsarbeid kan vi etterhvert trene hunden i å gå pent i bånd/fot forbi godbiter som ligger på bakken, trene øvelser som "hode i fang" eller apport med godbiter som ligger ytterst på bordkanten i nærheten av hunden, eller trene på at hunden skal kunne ligge på fanget selv om menneskene rundt har mat i hendene.
Uansett hva du ønsker å bruke øvelsen til; lykke til med treningen!





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar