lørdag 7. desember 2013

Tips til vinterturen

Nå har vinteren endelig kommet til vestlandet, med snø, is og alt som hører til. For mange hunder er snø veldig kjekt og de kan leke i snøen hele dagen. For andre hunder (og eiere) betyr snøen hunder som fryser, masse klumper i pelsen og masse snø som dras inn i huset. Det kan derfor være greit med noen enkle triks som gjør vinteren kjekkere for både to- og firbente. 

Snøballer/klumper i pelsen
For å forhindre at hundene får en masse snøballer på bena og under magen (noe som kan være veldig ubehagelig for hundene) og for å forhindre at de drar med snøen inn i huset kan det være lurt å ta frem saksa. For å forhindre klumper under potene kan du klippe håret mellom tredeputene (se bilde). Bruk gjerne en tynn saks med butt ende slik at du kommer godt til og slik at du ikke stikker hunden dersom den beveger seg. 

Uklippet pote

Det kan også være lurt å klippe eller nappe ned pelsen på bena for å forhindre snøklumper på bena og i "armhulene", noe som kan gjøre det vanskelig for hunden å gå. Her er det noe forskjell fra rase til rase hvordan pelsen skal fjernes. På våre terriere napper vi noe og klipper resten. Jeg klipper/barberer dem også kort under magen slik at det ikke skal sette seg snø i pelsen. Tidligere lot jeg dem ha en del pels under magen da jeg tenkte at de ville bli veldig kalde om de ikke hadde godt med pels, men min erfaring er at sålenge snøen fester seg til pelsen under magen blir de kaldere med mye pels der enn uten. Dersom vi skal på lang tur eller det er veldig kaldt bruker jeg også dekken på dem som dekker godt på magen.

Mac klippes og nappes på bena og under magen

Klær
Det skal sies at jeg i utgangspunktet ikke så veldig glad i klær på hunder. Hunder trenger hverken kjoler, luer eller andre klær som ikke har noen funksjon foruten at vi synes at de ser søte ut. Hundene våre får en sjelden gang klær på seg i forbindelse med arrangementer på jobb, men våre hunder har som regel godt med pels og de klarer seg derfor fint uten så mye klær. 
MEN- noen ganger er det hensiktsmessig å bruke klær på hundene. Når det er veldig kaldt, mye snø, man har en rase med lite eller ingen pels, hundene er "nednappet", eller man er på langtur kan det være lurt å ha ett dekken eller to. Våre hunder har både ulldekken og regn/vinterdekken som vi benytter på vinterhalvåret. Vi bruker dem mest når hundene skal sitte i bil, og spesielt dersom de har vært ute på tur og er varme og så skal inn i en kald bil. Da tar jeg gjerne både ull- og vinterdekken på, samt at de har ullpledd og saueskinnsfell i burene i bilen. Lucy er en skikkelig "frossenpinn" og hun og Mac ligger derfor ofte sammen i buret når det er veldig kaldt slik at de holder varmen sammen. Lucy og Lilly kan jeg også ta vinterdekken på når vi er på tur og det er skikkelig kaldt og/eller snø, da de har mye tynnere pels enn de andre og fryser mye lettere. Mac har veldig tykk og god pels, i tillegg til at han springer som en tulling når vi er ute på tur, og han holder derfor varmen lettere. Pippi har som regel masse pels, og trenger sjeldent ekstra klær. Dersom vi er på langtur tar jeg gjerne på dem dekken når vi har pause, da de fort blir kalde når de ikke er i bevegelse. Mange bruker også såkalte "kondomdresser" på hundene som dekker både rygg, mage og bena, men min erfaring er at det er vanskelig å finne slike dresser som sitter godt på små hunder med korte ben.

Jeg tar også på dekken dersom vi er på trening og trener øvelser hvor hundene er mye i ro

Potekrem
Siste "kronen på verket" er å smøre hundene. Jeg har prøvd flere forskjellige typer potekremer som skal forhindre klumper og såre poter. Dette er spesielt lurt å tenke på dersom dere skal ut på skareføre, da dette veldig lett kan gi hunden såre poter. Dersom hunden først har fått såre poter bør den få hvile, men dersom dette skjer på langtur er det lurt å ha med en potesokk som du kan ta på. Potesokker kan du få tak i på nett og i dyrebutikk, eller du kan lage dem selv. Jeg har alltid med ett par potesokker i førstehjelpsposen når vi er på langtur i fjellet. 

De vanligste potekremene man får kjøpt på dyrebutikk er noe kliss som du vanskelig får av hendene dine, klærne eller parketten. Jeg foretrekker derfor å bruke kuldekrem eller en skikkelig fet krem. Jeg bruker Aloe Vera Propolis krem både på mine egne hender og på hundene, og den er også laget for å kunne brukes til begge. Mine hunder er så små at de går til magen i snøen nesten uansett, så jeg smører hundene både under potene, oppover bena, under "armhulene" og under magen. 

Dette var noen tips til hvordan du kan gjøre vinterturen kjekkere og enklere både for deg selv og for hunden. Kommenter gjerne dersom du har noen gode tips som fungerer for deg og din hund!
God tur!

1 kommentar: