søndag 14. august 2011

Positiv delfintrening

Forrige uke var jeg på en etterlengtet ferie i Tyrkia før høstens kursoppstart og bedriftsjobbing.  Like utenfor byen hvor vi bodde var det en delfinpark hvor jeg fikk møte en av delfintrenerne, og fikk en liten innføring i positiv delfintrening.  Paula, som treneren heter, kunne fortelle at det tidligere ble brukt ganske grove straffebaserte metoder i treningen av sjødyr, noe som førte til at dyrene ble aggressive, og benyttet enhver anledning til å bite eller slå etter trenerne.  Heldigvis har bruken av positiv trening spredd seg, og de fleste delfintrenere trener nå ved bruk av positive metoder.  I motsetning til straffebaserte metoder, styrker positiv trening båndet og samarbeidet mellom dyrene og trenerne, og det gjør det også mulig å la publikum komme i bassenget å svømme med dyrene, noe som ikke var umulig med dyrene som var trent ved bruk av straff.  
 Selve treningen legges opp individuelt til hver enkel delfin/sjøløve, men samtlige av trenerne trener ved bruk av en betinget forsterker (belønningslyd), i form av fløyte (i hundetrening bruker vi klikker og belønningsord).  Delfinene har forskjellige preferanser i forhold til belønning, og det legges vekt på belønningskvalitet og belønningsfrekvens.  Metodene de bruker er blant annet target og fremadsending til target, shaping, "fange" atferder, og de baklengskjeder også deler av showet.    

Håndtarget

Target på bøyene

Trenerne bruker ikke muntlige kommandoer, men bruker mange håndsignaler og kroppsspråk
Håndkommandoer for "vink" og "rekke tunge"

I tillegg til å være trent i triks til showene, er delfinene også trent til å kunne håndteres ved behov for medisinering, helsesjekk e.l, og tvang brukes kun i akutte sykdomstilfeller dersom dyret ikke vil samarbeide. Delfinsurfing

Nerdeprat med Paula

1 kommentar:

  1. Har var vi for noen uker siden, det var KJEMPE kjekt!:) Kjekt å lese at de bruker slik positiv trening. Vi ble så heldige at vi ble dratt opp på "senen" for å danse litt, selv om vi ikke fikk ta på delfinene så var vi veeldig nerme:).

    SvarSlett