søndag 24. juni 2012

Stortingsrepresentant på terapihundbesøk

I slutten av april fikk jeg gleden av å invitere stortingsrepresentant for helse- og omsorgskomiteen Tove Karoline Knutsen og medlem i kommunalstyret for levekår Ole Martin Juul Slyngstadli med på besøk på Stokka sykehjem.  Tove er veldig begeistret for og interessert i dyreassistert terapi, og sier selv at "vi trenger å tenke nytt og utradisjonelt når det gjelder omsorg, der menneskets behov for gledesfylte og gode opplevelser får større plass enn det kanskje har hatt hittil". 


Tove og Ole Martin ville gjerne se Lucy i aksjon, så vi tok turen til Stokka sykehjem hvor vi fikk treffe virksomhetsleder Rune Skjæveland og Lone Kolby, som er prosjektleder for Aktivitetsdosetten. Stokka sykehjem har lenge hatt dyr "på huset", og har en egen sansehage med høner og kaniner hvor beboerne blant annet kan hente ferske egg, og hvor barn fra barnehager og skoler kan komme å hilse på dyrene. 


Fra venstre: stortingsrepresentant Tove Karoline Knutsen, virksomhetsleder Rune Skjæveland, prosjektleder Lone Koldby, dyreassistert terapeut Helle K. Barstad med terapihunden Lucy, og Ole Martin Juul Slyngstadli, medlem i kommunalstyret for levekår i Stavanger. Foto: Kristin K. Trana

Etter en liten omvisning av sykehjemmets sansehage gikk vi opp til en av avdelingene for å hilse på beboerne. Vi hadde ikke kommet lengre enn inn i gangen før vi traff en beboer som gjerne ville hilse på Lucy. Inne i dagligstuen var det flere som ville hilse og klappe, og Lucy fikk ligge på flere fang. Det var ett rørende øyeblikk da en av damene som selv hadde eid hund i mange år fikk Lucy på fanget, klemte henne godt, og felte ett par gledestårer. Da slet selv undertegnede med å holde tårene tilbake. 

Beboer Brita Birkenæs syntes det var veldig kjekt å få besøk av Lucy. Foto: Kristin K. Trana

Takk til Tove og Ole Martin for besøket, og takk til Rune og Lone for at vi fikk komme på besøk. Jeg og mine kolleger setter stor pris på politikere som viser engasjement for bruk av dyr i terapi, da dette har bevist positiv effekt på pasienter, og er ett foreløpig lite benyttet tilbud her til lands. Vi har mye å lære av å se på vårt naboland Sverige, samt andre land som USA når det kommer til bruk av dyr innen helse-, omsorgs, og utdanningssektoren.
Ja takk til å få dyreassistert terapi inn på dagsordenen!

Artikkel om besøket kan du lese på Arbeiderpartiets hjemmeside




tirsdag 19. juni 2012

Freestylekurs med Kath Hardman og Karen Sykes

Første helgen i påsken var det duket for årets første roadtrip! Jeg og Marianne pakket 4 hunder og nok klær og utstyr til å overleve i villmarken i 1 måned, og dro til Egersund for å plukke opp Marius. Derfra fortsatte turen videre til Grorud gård hvor vi tilbrakte helgen på freestylekurs med Kath Hardman og Karen Sykes


En liten luftestopp i Egersund for å la hundene få ut litt energi


Pippi ville som vanlig vasse litt mens de andre hundene badet


Marianne tok med souvenir fra Egersund i hetten


Selvfølgelig måtte gjørmetrollene bade i gjørme etter de hadde badet i vannet, så da bar det ned til vannet for ett nytt bad


Pippi og Lucy prøvde febrilsk å få tak i ballen


Helt til Zita kom å ødela moroa



Vi kom frem til Grorud sent på kvelden, og etter en god natts søvn var det endelig tid for å starte kurset. Karen og Kath begynte kurset med en presentasjon av seg selv og deres hunder, og avlivet samtidig myten om at deres suksess kom av at de hadde border collier som "alle" kan klare trene, da samtlige av deres hunder hadde en eller annen form for problematferd. Jeg synes det er veldig positivt at de har erfaring i å jobbe med hunder med problematferd, og det var veldig motiverende å høre at på tross av "eldre" hunder (den ene hunden var 7 år da de startet) og hunder med problematferd har de begge kommet i verdenseliten i freestyle!




Karen og Kath la stor vekt på hvor viktig det er å jobbe med hundens motivasjon, å finne utav dens "belønningsscala" (hva hunden liker best, mindre, og minst), og å bruke dette aktivt i treningen. Vi mennesker er veldig forutsigbare og vi kan lett henge oss opp i å belønne på samme måte og på samme sted. For å få max motivasjon bør hunden aldri vite når belønningen kommer. Jeg innså at jeg har blitt litt "lat" når det gjelder belønningene mine ettersom begge mine hunder jobber veldig godt for godbiter, og jeg er nok også en av dem som belønner veldig forutsigbart. Dette skal jeg prøve å få slutt på!


For å få ett innblikk i hvor vanskelig det er å trene freestyle hvor man skal kontrollere både egne bevegelser OG føre hunden fikk vi i oppgave å bevege oss til musikk etter instruksjon fra Karen og Kath.



Vi begynte den praktiske treningen med å jobbe med fri ved fot. 
Vi ble deretter delt opp i grupper hvor vi fikk utdelt en sekvens av sangen "Singing in the rain" og skulle koreografere og samkjøre øvelser til å bli en liten rutine




Ettersom jeg og Lucy kunne færre øvelser enn de andre tilpasset vi det slik at noen gjorde mer avanserte øvelser, mens noen gjorde forenklede versjoner av lignende øvelse. Her går to av hundene under fører med labbene på førers ben, mens to av oss går fri ved fot


"Snurr"

Etter en lang kursdag tok vi med oss hundene på en god tur i nærområdet 

Bading var selvsagt obligatorisk




Etter tur og middag fortsatte vi å trene. 
Noe av det jeg setter veldig stor pris på med å ha to hunder er at jeg kan veksle på å trene med dem, og dermed kan jeg trene dobbelt så lenge!




Flinke Luna sitter i utgangsstilling


Slalåm mellom bena


Dekk på teppe


Vi ga oss med treningen rundt kl 23, og først da viste Lucy tegn på at hun ikke hadde like lyst til å trene mer- etter nesten 10 timer med kurs, trening og flere gode turer!!
Dvs; hun ville fortsatt jobbe, men da ville hun ha noe bedre enn bare tørrforkuler som belønning..! Hun har virkelig vist seg å være litt av ett arbeidsjern!


Søndagen startet vi med teori, i ett noe kaldt teorilokale ifølge gårdens tynnpels




I forkant av kurset ble vi bedt om å skrive ned alle øvelsene hunden kunne på små lapper, og å ta med disse. Vi skulle legge lappene i en pose og tilfeldig trekke 5 lapper, som skulle settes sammen med eller uten overgangsøvelser (dersom det var nødvendig for å "sy" øvelsene sammen)




Karen og Kath var veldig flinke til å bruke av seg selv og demonstrere på en lettfattelig måte 


Gjennomgang av teori før praktisk trening




Luna fikk god trening i forstyrrelser

Helgen gikk fryktelig fort, men vi fikk gått gjennom mye! 
Noen av emnene vi var innom i løpet av helgen var "attityde", hvordan man starter og slutter ett program, og hvordan man bruker ringen, gjenstander og kostymer. Vi gjennomgikk også hvordan man kan hanskes med diverse utfordringer i treningen, deriblant bjeffing.


Tusen takk til Karen og Kath, til kjekke meddeltakere og til Norsk Freestyleforening for ett morsomt og lærerikt kurs!

onsdag 6. juni 2012

Dyrenes dag

Lørdag var vi invitert til Dyrenes dag i regi av Stavanger smådyrklinikk. Dyrenes dag er ett årlig arrangement med flere innslag av forskjellige dyr, deriblant rasedefilering, fremvisning av rasekatter, kaninhopping og innslag fra Norske Redningshunder. 


For første gang i år hadde Firbent Terapi også ett innslag, hvor jeg fortalte om de positive effektene dyr har på mennesker, og om de mange bruksområdene hvor man kan bruke dyr i terapi og aktivitet med mennesker. 
Vi hadde også en demonstrasjon av hva arbeidsoppgavene til en terapihund kan bestå av, hvor vi viste forskjellige øvelser som kan brukes i dyreassistert terapi. Vi stilte også med en egen stand hvor vi delte ut informasjonsmateriell, og hvor folk kom innom for å ta en prat om dyr i terapi, og for å kose med Lucy.

Fra innslaget vårt 
Veldig kjekt at så mange ville se og høre på!

Lucy sitter tålmodig å hører på meg snakke før demonstrasjonen


Både to- og firbente tilskuere


Noen av emnene jeg snakket om var bruk av hund i dyreassistert- terapi, aktivitet, og som en pedagogisk ressurs i skolen- også kjent som "lesehund"
Brukergruppene og områdene er mange, og vi har ett tilbud for de fleste, inkludert ett tilbud til voksne og barn som er redd for hund.




Fra demonstrasjonen av øvelser som kan brukes i dyreassistert terapi.  
På bildet demonstreres benløft; hvor "pasienten" løfter ett og ett ben eller begge bena, og Lucy løfter en eller begge potene på bena til pasienten. Vi gjorde deretter øvelsen mer krevende for pasienten, da hun måtte holde begge bena oppe, mens hun brukte armene til å få Lucy til å gå under bena. Vi gjorde også en øvelse for å trene armene, hvor pasienten hadde en gjenstand (apport) som ble kastet, og som Lucy hentet og leverte tilbake til pasienten. 

Denne øvelsen kan også gjøres til en øvelse for mental trening, for eksempel i trening av hukommelsen. Man kan da legge ut flere gjenstander i forskjellig farge, slik at pasienten må huske og fortelle hunden hvilken farge gjenstand den skal hente. Dette kan også gjøres med klosser med bokstaver eller tall, og kan brukes med flere brukergrupper, deriblant eldre med demens, og som en pedagogisk øvelse i lese- eller matteoppgaver for elever.

Stand'en vår

Det var stor trafikk inn og ut av klinikken hvor de for anledningen hadde pyntet veggene med informasjonsplakater 

Takk til Stavanger smådyrklinikk for at vi fikk komme, takk til alle som så og hørte på, og til alle som kom innom standen for en hyggelig prat!