søndag 23. september 2012

Miljøsøndag 2012Første helgen i september deltok vi i Firbent Terapi på Miljøsøndag i Stavanger sentrum.   Miljøsøndag arrangeres av Stavanger kommune, hvor målet er å fremme muligheter for hverdag og fritid uten bruk av bil. Helse og miljøfremmende tiltak var også i fokus, og blant organisasjonene, som deltok var blant annet Kreftomsorg Rogaland, Nasjonalforeningen for folkehelsen, Norsk folkehjelp og Natur og Ungdom. Det var også flere lag og bedrifter som stilte med morsomme aktiviteter, som blant annet kajakkpadling, rennebilløp, sykkelritt, rulleski og elsyklingVi hadde egen stand med informasjonsflyers og brosjyrer om dyreassistert terapi, samt våre kollegaer; terapihunden Lucy, og for første gang presenterte vi våre nyeste tilskudd; terapihundaspiranten Mac, og terapikatten Gizmo. Du kan lese mer om Mac i ett tidligere blogginnlegg.


Lucy og Mac

Gizmo

Vi startet dagen med en oppvisning og presentasjon av dyreassistert terapi og hva jobben til en terapihund (og terapikatt) går ut på. Emnene vi presenterte var bruk av hund (og katt) i terapi, som pedagogisk ressurs, og i aktivitet. Vi demonstrerte hvordan hunder kan brukes i terapi innen trening av hukommelse, finmotorikk, og fysioterapi ved bruk av enkle øvelser. Noen av øvelsene vi demonstrerte bestod av forskjellige former for fot- og håndtarget, hvor pasienten løfter en fot eller beveger hånden, og hvor hunden da skal plassere sin fot på pasientens fot eller følge etter hånden med nesen. Vi demonstrerte hvordan man kan bruke apport og drakamp med leke for å trene styrke i armer. Vi fortalte også om hvordan vi jobber med å hjelpe barn og voksne som er redd for hunder eller katter ved gradvis tilvenning til våre trygge og rolige terapidyr.
Vi hadde en oppvisning/workshop med ”Firbent ABC” hvor barn i alle aldre fikk lære hvordan man bør omgås hunder. Vi snakket om og demonstrerte hundens språk for å lære barn å gjenkjenne hunders kroppsspråk, og for å lære dem å kunne se når en hund er redd, eller er i en ubehagelig situasjon. Lucy viser dempende signaler når jeg blir for innpåsliten


Vi snakket også om hva man bør gjøre i forskjellige sitasjoner, som for eksempel når hunder vil leke og er litt for voldsomme, hva man bør gjøre når man vil hilse på en hund man treffer på tur, og hvordan man bør klappe hunder. Ungene fikk så vise hva de hadde lært om å klappe hunder, ved å komme bort til Lucy og klappe henne slik som hunder liker å bli klappet. Ungene var veldig flinke, og Lucy satt stor pris på klapp og kos!


Til slutt hadde vi morsomme aktiviteter for barn og hund. Ungene fikk lære grunnleggende trening av hund som øyekontakt, sitt, og ligg, og vi trente også på flere morsomme triks som å gi labb, vinke, stå på to, danse, håndtarget, og mange flere. 


Lucy viser "ligg"


"Håndtarget"
Den siste og mest populære aktiviteten var ”gjemmeleken”- også kjent som ID-spor. Barna fikk først lære litt om hvordan hunder bruker nesen sin og hvordan vi kan benytte deres fantastiske luktesans, før de fikk være med en medhjelper som ”figurant”, eller være hundeførere. 

Lucy endte med å gå hele 3 idspor midt i stavanger sentrum blant masse mennesker, og vi kunne ikke vært mer stolt av henne! Ungene var også storfornøyd med Lucys arbeid, og flere ville gjerne låne henne når de selv skulle leke gjemmeleken med deres venner.

Både Firbent Terapi’s to- og firbente hadde en veldig kjekk dag, med mange kjekke mennesker som besøkte standen vår og som så på oppvisningene våre. Vi håper at det blir like kjekt neste år også! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar