fredag 31. mai 2013

Terapigeit

Det siste året har vi vært så heldige å få "låne" en geit ved navn Guttorm som bor på Gausel Fritidsgård. Han skulle opprinnelig være en del av ett eksperiment i hvordan det er å klikkertrene geiter, men endte til slutt opp med å også arbeide som vår "terapigeit".Bakgrunnen for ønsket om å klikkertrene geit kommer av at jeg tidligere har trent hunder, katter, akvariefisk, samt delfiner, og jeg ville nå prøve mine kunnskaper på gårdsdyr. Gausel Fritidsgård var så snille å la meg få prøve meg på å trene lille Guttorm, som ved prosjektets start bare var en liten killing. Han hadde blitt flaskeforet av de ansatte på gården, og var derfor veldig tam rundt mennesker, noe som ga ett godt utgangspunkt for treningen. Uten spesielle forkunnskaper om geiter startet vi treningen, og vi fant fort ut forskjellene ved å trene geiter kontra å trene hunder. Da vi startet treningen var Guttorm fremdeles veldig liten, og han var naturlig nok veldig knyttet til moren. I tillegg er geiter flokkdyr, så å ta ham med vekk fra flokken fungerte kun i en kort stund før han ville tilbake. Å trene ham inne i innhegningene sammen med resten av flokken fungerte ikke, da alle de andre geitene også ville ha mat, så vi fant en "gyllen middelvei"som bestod av korte treningsøkter i en innhegning ved siden av den som flokken var i. 


Kontakttrening

For de av dere som følger vår facebookside har dere kanskje fått med dere linkene vi har lagt ut til forskning som viser hvordan mange tusen år med domestisering har fått hunder til å være ekstremt tilpasset til oss mennesker, og hvor dyktige de er til å lese vårt kroppsspråk, plukke opp på våre sinnstemninger og til søke kontakt med oss. 
Det er ikke geiter. 

Å få øyekontakt med en geit er en utfordring ettersom de i større grad enn hunder vil følge med hendene våre eller på godbitlommene (det er jo der de har en forventning om maten kommer fra) og de har også annerledes øyne, noe som i starten gjorde det litt vanskelig å se nøyaktig hvor de så. Vi startet likevel treningen med å trene på øyekontakt, noe som etterhvert fungerte overraskende bra! 

Film av Guttorm som blir trent i øyekontaktVi fortsatte treningen med å trene på øvelser som forsterket kontakt med oss, som å følge etter når vi gikk og på å komme til oss på kommando (innkalling). 

Film av Guttorm som trenes i å "følge etter"En annen utfordring vi kom over når vi trente var at det er lite man kan gjøre for å hindre en geit i å finne på andre ting mens vi trente. Med hunder kan vi alltids holde dem i bånd slik at de ikke får muligheten til å tusle av gårde og finne på andre ting, men Guttorm likte IKKE å bli holdt igjen i bånd. Vi bestemte oss derfor for å fokusere på å trene når han selv valgte å komme tilbake og tok initiativ til treningen.


Viktig med pauser i treningen!

Metoden vi bruker til å trene Guttorm heter klikkertrening, og bygger på 4 prinsipper; 

1. Fokus på å belønne riktig atferd
2. Dyret skal tilby atferden frivillig
3. Bruk av en betinget forsterker 
4. Fokus på observerbar atferd

Fokus på å belønne riktig atferd
Dette vil med andre ord bety at vi har fokus på å belønne riktig/ønsket atferd, og ignorerer feil/uønsket atferd. Vi leter hele tiden etter de små tingene dyret gjør riktig, belønner disse og får en økning i forekomsten av de ønskelige atferdene. For å få vekk eventuell uønsket atferd kan vi lære dyret en uforenelig atferd som den kan gjøre i stedet, for eksempel så kan man lære en hund som hopper på mennesker til å sitte i stedet. 


Dyret skal tilby atferden frivillig
Vi vil at dyret skal tilby atferden frivillig, uten bruk av press, tvang eller lokking. Ved å gjøre dette får vi ett dyr som bruker hodet og får en bedre forståelse av øvelsene i stedet for å "blindt" følge etter en godbit eller å bli ledet til riktig atferd. Vi kan gjøre dette ved å ta dyret "på fersken" i å gjøre en atferd vi ønsker; en geit kan for eksempel allerede springe, hoppe og dytte med snuten, og vi kan "fange" denne atferden ved å belønne den ("capturing"). Ved å belønne atferden vil dyret gjenta atferden oftere, og vi kan om vi ønsker sette en kommando på den. Vi kan også gradvis forme dyrets naturlige atferd til å bli en atferd/øvelse som dyret kanskje ikke ville gjort av seg selv. Dette kalles "shaping", som forenklet forklart er en "tampen brenner"- lek hvor vi deler atferden/øvelsen opp i mindre deler og belønner ett hvert steg i "riktig retning" mot den ferdige atferden.  

Bruk av en betinget forsterker 
Vi bruker også en betinget forsterker, også kalt en belønningslyd. Dette er en lyd som signaliserer til dyret at en belønning er på vei. Når belønningslyden er innlært gir den ett klart signal til dyret om nøyaktig hvilken atferd vi vil at den skal utføre. I hundetrening bruker jeg både klikker og ordet "Bra", og vi bruker hovedsaklig klikker i treningen av Guttorm. 

Fokus på observerbar atferd
Vi fokuserer også på hva vi ser, uten å prøve å overanalysere hvorfor dyret gjør hva den gjør. Det er umulig for oss å vite nøyaktig hva dyret tenker, og vi bruker derfor ikke tid på dette når vi trener. Vi fokuserer i stedet på å observere situasjonen rundt treningen, atferden dyret gjør, konsekvensen av atferden, timingen, forsterkningsfrekvensen og forsterkningskvaliteten. 

Les gjerne mer om klikkertrening i denne artikkelen fra Canis

Før vi begynte treningen måtte vi finne noen gode forsterkere (belønninger) som Guttorm ville jobbe for å få. I hundetrening bruker vi mye mat og lek, men med Guttorm var lek temmelig utelukket, så vi fokuserte på belønninger av mat. Vi forsøkte forskjellige belønninger som gulrøtter, diverse blader, brød og brokkoli, men vi fant ut at det stort sett er kraftforet som står høyest i verdi. Største utfordringen her var ikke å finne noe som Guttorm ville jobbe for, men at han bokstavelig talt stod med alle bena i matfatet og han valgte heller å spise av gresset og bladene på bakken enn av maten vi ga ham. Etterhvert som han ble eldre forsvant dette problemet, da kraftfor og grønnsaker fikk høyere verdi enn gress og andre planter. 

Guttorm er nå over ett år gammel, og han har vist seg å være en særdeles menneskekjær geit som har blitt veldig lett å trene. Vi fant tidlig ut at dette måtte være en veldig kjekk aktivitet for våre kunder, og riktig nok så ble det veldig populært! Guttorm har blitt vant til å bli trent av flere mennesker (han har til og med tatt del i en naturfagstime) og han har nå blitt riktig så flink! 

Film av Guttorm som kommer på innkallingI neste blogginnlegg om Guttorm: Target trening!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar