søndag 8. april 2012

Freestylekurs med Merete A. Huser

I februar var vi så heldige å få Merete Andersen Huser til å komme til Stavanger for å holde instruktørkurs i freestyle for oss! 
Vi begynte helgen med teori om kreativ lydighet som er ett samlebegrep for grenene freestyle og heelwork to music (HTM). Kreativ lydighet er kort sagt lydighetsøvelser koreografert til selvvalgt musikk. I HTM skal hunden være i en av 10 fot-posisjoner i minimum 75 % av tiden, og hunden skal gjennom hele rutinen være nær fører (max 2 meter). I freestyle er "alt" lov, selv om fot- posisjoner ikke må dominere. I motsetning til HTM er freestyle mer fritt med tanke på øvelser, og kreativitet og avstandsarbeid scorer høyt. Det er viktig å tenke på at det er hunden som skal stå i fokus, vi er kun rammen, mens hunden er bildet. Kreativ lydighet handler kort sagt om samspill og lek mellom hund og fører, og det viktigste er at du og hunden din har det GØY!

Merete klikkertrener, og benytter seg av mye shaping i treningen. Når hunden selv er aktiv slipper vi å bruke unødig hjelp, og vi kan konsentrere oss om å belønne. Hun benytter også target og "capturing"- å fange ferdig atferd. En god del freestyleutøvere benytter seg av mye lokking (føre hunden med godbit), men dette er en veldig stor hjelp for hunden, og man kan få en hund som tar lite eget initiativ og blir passiv.


Vi begynte med øvelser hvor vi skulle by på oss selv, og lære å improvisere. Vi fikk derfor i oppgave å gå ut midt på gulvet foran alle og vise noe vi var flinke til, som foreksempel å stå på ett ben å posere, eller spretthopp.




Deretter hadde vi en øvelse i improvisasjonssamtale, hvor en starter en samtale, også skal den andre fortsette mens man etterhvert blir byttet ut med en annen samtalepartner. Det ble noen særdeles interessante samtaler, blant annet om trening av giraffer. 


Merete lærte oss at en freestylerutine ikke starter inne i ringen, men utenfor. Vi trente derfor på å få fokus til hunden før vi gikk inn i "ringen" og på å holde fokus når vi entret ringen.


Det er også viktig at hundene venner seg til å jobbe med forstyrrelser, spesielt applaus


Beate belønner Ghebo for fokus før de entrer ringen

Vi gikk gjennom en del grunnleggende øvelser i freestyle, deriblant target, å følge på begge sider, snurre, benløft, rygge og slalåm
Vi delte oss deretter inn i grupper hvor en instruerte, mens den andre trente. Her trener Ghebo på target- "stick"/blyant


Jeg jobbet sammen med Hege, og ettersom hun ikke hadde mulighet til å delta med egen hund fikk hun låne Lucy til å trene 8- tall mellom bena ved bruk av target


Vibeke belønner Lady

Vi hadde noen shaping økter, hvor vi belønnet hunden for alt den gjorde, for å få den til å tilby forskjellige atferder. Vi trente også på shaping på eske.
Sanna deltok på kurset med Pippi, men i pausen fikk også Kira prøve seg litt på shaping på en eske


Sanna og Pippi trener på slalåm


Flinke Lucy ligger i ro og venter på at jeg skal komme tilbake slik at vi kan fortsette å trene. I løpet av hele kurset tok vi mange pauser inne i hallen, for å trene på at hun skal slappe av mens det skjer ting rundt henne.


På søndagen hadde vi flere improvisasjonsøvelser, hvor vi skulle "speile" partneren vår, og gjøre nøyaktig de samme bevegelsene som partneren gjorde


Marianne og Beate var ekstremt flinke i dette, til god underholdning for resten av oss


Vi jobbet også med at hundene skulle bli vant til at vi gjorde mye rart mens vi trente. Dette er for at hundene ikke skal bli satt ut når vi begynner å bevege oss samtidig som hundene skal utføre en øvelse. Vi trente derfor på at hundene skulle følge oss med kontakt mens vi gjorde masse rart, som å veive med armene, hoppe, sparke, gå bøyd, osv.






Lucy holder kontakten mens jeg hopper


Sanna og Pippi jobber med å "vinke"


Labbløft i takt med Sannas ben. 


Vi gikk også gjennom ulike typer musikk som skulle passe til både hund og fører. Det er lurt å velge musikk med mye variasjon, som har ett tema, og å velge musikk som passer til hundens naturlige rytme. Pippi med sine små korte ben og trippende gange passet bra til musikk av typen "Trolltog" av Edvart Grieg, mens jeg og Lucy passet bedre til salsa, og noe rock.


En stor del av freestyle er å koreografere til musikk, og i helgens siste øvelse fikk vi i oppdrag å "time" en koreografert dans med x antall øvelser innen x antall sekunder. Vi jobbet med hverandre som hunder, jeg og Sanna var storfornøyd med å få det (sånn ca) til med timingen, og igjen var det Beate og Marianne som stod for underholdningen, spesielt med deres "snurr";



Freestyle er i motsetning til det mange kanskje tror mye mer enn bare triks til musikk. Det er tvert imot ganske krevende, både av hund og av eier. Man er avhengig å ha øvelsene på kommando, og at hunden kan utføre dem uansett hva fører måtte gjøre av bevegelser med armer og ben. Man må også finne riktig musikk, koreografere en hel rutine og lære deg selv og hunden denne rutinen, noe som kanskje er den vanskeligste delen av freestyle. I tillegg skal man ha litt "guts" for å tørre å gå ut foran mange folk å prestere. Det er derfor veldig viktig å fokusere på at både trening og konkurranse skal være gøy for både deg og hunden! 

Tusen takk til Merete for ett fantastisk morsomt, lærerikt og inspirerende kurs! Jeg lærte mye nytt, og fikk i tillegg oppfrisket en del "gammel" kunnskap, i tillegg til å få masse motivasjon til å jobbe mot å få en freestylerutine! Vi vil gjerne ha deg tilbake for flere kurs!

1 kommentar: