mandag 23. april 2012

"Vi under 16" kurs

I mars ble årets første "Vi under 16" helgekurs (tidligere kjent som Barn og hund) avholdt. Det var en veldig kjekk gjeng som møtte opp lørdag morgen, og vi begynte kurset med litt teori om trening av hund. Vi hadde en liten klikkerlek hvor vi trente på belønningsteknikk, og deltakerne fikk også oppleve hvordan det er å være en hund som blir trent ved at jeg klikket og belønnet dem for å svare på spørsmålene mine. Deretter trente vi på kontaktøvelser som å ta kontakt, holde kontakt, komme å sette seg og sitt med forstyrrelser. Sitt med forstyrrelser; Daniel beveger seg og belønner Kenzo for å bli sittende


Ida Sofie og Lilo trener kontakt

Etter kontakt og sittøvelsene gikk vi gjennom ulike måter å belønne hunden på, både med bruk av godbiter og med bruk av leke.  Deltakerne fikk deretter belønne hunden på kjekkest mulig måte når vi trente på innkalling. Hundene var kjempeflinke og syntes det var veldig kjekt å bli belønnet med leke!

Etter innkallingstreningen så vi noen filmer om ulike nyttige og ikke fullt så nyttige (men morsomme!) triks, blant annet denne:


Deretter var det deltakernes tur til å jobbe med triks, og vi begynte med å trene håndtarget. Jeg demonstrerte hvordan vi kan bruke target til forskjellige ting/triks, som for eksempel å få hunden til å gå der vi vil, gå slalåm mellom bena, 8- tall mellom bena, sitte bamse, lukke skuffer og mye mye mer.


Søndagen var spordag, hvor vi startet med å gå gjennom ulike aktiviteter/bruksområder hvor vi kan benytte oss av hundens fantastiske luktesans. Vi var innom flere emner, deriblant spor, idspor, feltsøk, blodspor og spesialsøk. For å lære hundene å bruke nesen  begynte vi med å tråkke opp en firkant og legge godbiter innenfor firkanten, slik at hundene lærer å forbinde lukten av mennesker med godbiter. Deretter la vi noen godbitsspor, for å lære hunden til å holde nesen i bakken og å følge sporet av ett menneske


Mens deltakernes hunder fikk en liten pause fikk de se hvordan man kan bruke hunden til å finne mennesker, og se hvordan Pippi jobber når hun går idspor 


Deretter fikk de selv prøve å gå med Pippi for å finne deltakere som hadde "forsvunnet". Pippi fikk en skikkelig forstyrrelse da det nettopp hadde gått to mennesker forbi i sporet, og trakk i starten litt etter dem, før hun gikk tilbake og fant riktig figurant.


På det neste sporet kom det også en veldig stor forstyrrelse i form av turgåere som kom gående imot oss. Denne gang lot ikke Pippi seg forstyrre i det hele tatt, og fortsatte å gå sporet uanfektet av turgåerne.
Pippi har veldig godt av å trene med andre førere enn meg, og spesielt med førere som er så flinke!


Tidligere på dagen hadde vi lagt ut ett blodspor til Pippi som hadde fått ligge litt, og vi tok en demonstrasjon av hvordan man går ett blodspor. Dette var det til da lengste blodsporet Pippi hadde gått, og hun jobbet veldig bra! Tilogmed mennesker og hunder som gikk forbi på stien var totalt uinteressante, og hun jobbet godt frem til sporslutt. 

Deretter fikk deltakerne prøve blodspor med deres egne hunder, noe alle hundene var veldig flinke til! 
Lilo syntes det var veldig kjekt å gå blodspor, og jobbet veldig bra og konsentrert!

Kenzo var veldig nøye, og gikk sakte men grundig fremover


Kenzo var også storfornøyd med å få leke med skanken etter sporslutt

Til slutt hadde vi en liten demonstrasjon av spesialsøk. Spesialsøk går ut på å lære hunden å skille ut ett eller flere preparat/luktstoffer i ulike miljø - alt fra kantareller, narkotika, sykdom, miljøgifter, gass, til ID-lukt fra dyr eller mennesker. 

Her hadde jeg lagt en tepose i en av beholderne på treningsbrettet og belønnet Lucy for å snuse på den riktige beholderen


Man kan også lære inn å markere på riktig lukt ved å holde to av beholderne frem mot hunden, og belønne den for å snuse på den med teposen i. 

Takk til flinke deltakere, deltakerhunder og foreldre som gjorde dette kurset veldig kjekt og morsomt! "Vi under 16" er uten tvil det kjekkeste kurset jeg holder, og det er en fryd å se deltakere som er så flinke til å motivere og jobbe med hundene, selv når hundene er ukonsentrerte og slitne etter lange dager med mye trening!


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar