onsdag 10. desember 2014

Fra valp til terapihund: Hvordan velge "rett" hund

Dersom du har bestemt deg for å overta en voksen hund har du ofte ikke mange valgmuligheter når det gjelder rase/blanding, alder, kjønn eller utseende ettersom det er vanskelig å finne en voksen hund som vil egne seg som sosial tjenestehund og som skal omplasseres. Man må kanskje derfor sette ned kravene til de ovennevnte fysiske egenskapene og fokusere på å finne en hund som har de mentale kvalitetene som kreves. Når du så har funnet en hund som virker lovende og du snakker med nåværende eier kan det være lurt å vite hva man bør spørre om. Det mest åpenbare er å spørre om hunden er glad i mennesker, men dette er også ett spørsmål som de aller fleste hundeeiere vil svare ja på! Dette er ett spørsmål som er åpent for mye tolkning. Mens vi vil tenke at en sosial hund som er glad i mennesker er en hund som vil hilse på alle uansett alder og utseende, vil andre mene at hunden er glad og sosial selv om den kun ønsker kontakt med medlemmer av hundens egen familie og viser lite interesse for andre mennesker. Det er ikke nødvendigvis noe "feil" med å ha en hund som er lite interessert i andre mennesker, men den vil ikke kunne egne seg som en sosial tjenestehund.

Det er dessverre min erfaring at mange hundeeiere er lite objektive om egen hund (det er vi kanskje alle?) og mange har dessverre ikke kunnskaper nok til å tolke hundens språk og atferd. Jeg har flere ganger hørt hundeeiere si at hunden bjeffer av glede når det kommer folk på besøk, mens kroppsspråket til hunden tydelig viser at den bjeffer fordi den synes at det er skummelt. Fordi bjeffing kan være ett tegn på usikkerhet og stress kan det være lurt å spørre eier om hunden bjeffer og i hvilke situasjoner hunden bjeffer i. Noen hunder bjeffer av glede så dersom eier forteller at den kun gjør dette når det kommer folk på besøk eller under lek kan det være større sjanse for at det er "gledesbjeff" enn om eier forteller at den også bjeffer i vinduet/hagen når folk går forbi, på tur når den ser mennesker med regnfrakk/hatt/krykker/barnevogn, barn som springer forbi, presenninger som blafrer i vinden og lignende. Du bør selvsagt også treffe hunden, fortrinnsvis i dens hjemmemiljø hvor den føler seg trygg, og se på hvordan hunden oppfører seg mot deg. Hils på hunden og klapp den som du vanligvis ville hilse på en hund, men spør også eier om du kan få sette den på fanget (om den er liten nok til det) og om du kan få gi den en klem. Under egnethetstesten for besøkshunder er en fastholdende klem ett eget moment hvor vi ser på om hunden aksepterer dette. Dette gjør vi ettersom den vil få klemmer når den er på jobb. Se også gjerne på hvordan hunden takler å bli håndtert, synes den at det er greit å bli klappet litt "rart", bli klappet mot hårene, at du holder den i halen, ser på ørene, og lignende. Spør gjerne også eier om hunden synes det er greit å klippe klørne og hvordan den takler pelsstell. Noen hunder må nappes eller klippes veldig ofte og kan synes dette er såpass ubehagelig at den viser misnøye mot å bli håndtert.Fastholdende klem under egnethetstesten til besøkshundkurset
Foto: Asta Photo

Som nevnt i forrige innlegg kan en del hunder ha med seg "bagasje" fra tidligere erfaringer og etter hvert som hunden blir trygg på deg og sitt nye miljø kan en annen atferd komme til syne. Mange "uvaner" og annen utfordrende atferd som å hoppe på folk, stjele mat og lignende kan trenes vekk, men det er dessverre ikke alt som er like lett å trene bort. Dersom hunden etter hvert skulle vise tegn på høyt stress og usikkerhet rundt mennesker eller i nye miljø kan det være en indikasjon på at denne hunden ikke vil egne seg for sosialt arbeid.  Det kan derfor være lurt å avtale med eier om å ha hunden i prøvetid i noen uker eller måneder dersom det er mulig slik at du kan bli kjent med hunden og slik at den kan bli trygg på deg og sitt nye miljø før du tar en avgjørelse om å overta hunden.

Følg med videre for informasjon om hvordan du kan miljøtrene din valp eller voksne hund!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar