tirsdag 2. desember 2014

Valg av hund til terapi

Hvilke egenskaper må en besøks/terapihund ha? Kan du hjelpe meg å finne rett hund? Hvilken rase bør jeg velge?
Nesten hver uke får vi spørsmål om vi kan hjelpe til å finne en hund til mennesker som ønsker å utdanne sin hund. Like ofte får vi spørsmål om vi tror at deres hund passer til å bli terapihund, eller om de har valgt riktig rase.


Jeg pleier å svare at det handler om individet. Det er umulig å si over telefon om en hund vil egne seg, på samme måte så er det ingen raser som egner seg bedre eller dårligere. Egenskapene som er viktige for denne typen tjenestehund er sosialitet. Hunden skal synes at det er kjekt å hilse på og være sosial med fremmede mennesker. Hunden må også ha lett for å slappe av og være passiv, kunne være rolig og arbeide uanstrengt i ulike miljø. Det er også viktig at hunden takler håndtering, herunder klem hvor hunden blir holdt fast. Når man arbeider med hunden skjer det ofte at hunden får en plutselig klem og at flere mennesker kommer bort til hunden og klapper på den samtidig. Dette kan oppleves som ganske ubehagelig for en hund som ikke er vant til det. Hunden vil også kunne utsettes for plutselige bevegelser og høye lyder, og i tillegg må hunden kunne ta imot godbiter på en fin måte.

Jeg pleier også å snakke om en slags trenbarhet og treningsnivå på ekvipasjen. Det er viktig at man har en interesse for å trene sin hund. Å være hundefører innebærer at man må kunne lese sin hunds signaler og må gjerne kunne trene inn nye momenter på kort tid dersom situasjonen krever det. Å ha forkunnskaper i hundetrening og hunders atferd (etologi) er derfor ett pluss da man lettere vil kunne gjennomføre utdanningen.
Følg med videre i kalenderen for første del av "Fra valp til terapihund" hvor vi vil utdype våre tanker om valg av rase/hundetype til bruk som besøks/terapihund

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar