mandag 8. desember 2014

Fra valp til voksen: Valg av valp

Du har bestemt deg for at du ønsker deg en valp, og du har gjerne funnet veldig lovende foreldredyr, linjer og oppdretter. Valpene er født og har kanskje blitt noen uker gamle, og foran deg har du en flokk av søte små nøster. Så- hvordan velge hvilken valp du skal ta med hjem?

Hvor mye valpens atferd kan vise hvordan hunden vil bli som voksen er mye omdiskutert. Noen taler for både valpetester og analyser av valper fra ung alder, mens andre har konkludert med at dette er lite pålitelig for å forutse hundens mentalitet som voksen. Uansett er det enkelte ting som man kan være oppmerksom på. Mange faller kanskje lett for en liten stakkarslig valp som sitter alene i ett hjørne og som i motsetning til sine søsken ikke tør å komme frem å hilse. Dersom målet med anskaffelse av valpen er å kunne benytte den som sosial tjenestehund er det en selvfølge at hunden må være sosial og trygg på mennesker, også mennesker som er fremmende for hunden. Det kan derfor være uklokt å velge en valp som allerede fra den er så ung ikke viser tegn til å ønske kontakt med mennesker eller som virker «reservert» og kun ønsker kontakt med noen mennesker. De fleste valper er heldigvis nesten «oversosiale» mot folk og virker å elske både kjente og ukjente. Det kan også være en fordel å velge en valp som reagerer med nysgjerrighet og ikke redsel på nye ukjente objekter. Mange tar "nøkkeltesten", hvor man rasler med ett nøkkelknippe og ser hvilke av valpene som trekker seg unna, og hvilke som kommer frem for å undersøke. Det er også lurt å se på hvordan valpene avreagerer; noen valper vil kanskje bli litt skremt og holde seg unna kilden til lyden, mens andre vil reagere med å undersøke lyden også «riste det av seg». En del valper vil også begynne å leke med nøkkelknippet når den først har konstatert at det ikke var farlig. I mange tilfeller vil også oppdretter være til stor hjelp i å velge riktig hund. Oppdretter bor tross alt med valpene i de første ukene av valpenes liv og kan etter hvert som valpene bli eldre se forskjeller i valpenes atferd og personlighet. Ha derfor gjerne en god dialog med oppdretter om hvilke kvaliteter du er ute etter og hva du ønsker å bruke hunden til.

Følg med videre i bloggen for en historie fra virkeligheten, hvor Denise forteller om sitt arbeid med hunden Dis- en besøkshund under utdanning

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar