onsdag 17. desember 2014

Hva er en besøkshund?

Første steget til å utdanne din hund til en sosial tjenestehund er å utdanne hunden din til besøkshund. Dette innebærer at hunden din blir egnethetstestet og dere deltar på kurs som til slutt ender i en praktisk eksamen. Under kurset får du lære om lover og regler som gjelder når man benytter hund innen skole, helse og omsorg. Vi har dessverre få offentlige dokumenter gjeldene dette i Norge, men Socialstyrelsen (tilsvarende helsedirektoratet i Sverige) har ett veiiledningsdokument som bør følges. Vi arbeider med dette dokumentet slik at deltakerne føler seg bekvemme med hvilke retningslinjer som bør følges både gjeldende arbeidsmiljø, dyrevelferd, smittefare, risikoanalyser og lignende. Les gjerne mer om Socialstyrelsens veiledning her
Besøkshundens arbeidsoppgaver er å være til støtte, motivasjon, oppmuntring, aktivitet og selskap. Effektene er gode og forskning viser at besøk av hundeekvipasje senker blodtrykk, samt minsker smerte og stress. Dette er bare noen eksempler på hvilke gode effekter dyreassisterte aktiviteter har på brukerne. Mange besøkshundekvipasjer arbeider som personal på institusjon eller omsorgsbolig og benytter hunden som ett verktøy i arbeidet. Besøkshunder kan til eksempel motivere en bruker til å stå opp om morgenen, eller å motivere en ungdom til å gå på skolen. Besøkshunden kan lett få frem smilet og latteren, være en god pels å gråte i, eller være til kos, klapp og samtale.

Besøkshunden arbeider med sin hundefører som skal være til støtte for hunden og se til at hunden og deltakeren ikke blir utsatt for risiko eller fare. Risikoer som ekvipasjen kan utsettes for er for eksempel hardhendte pasienter, medisiner på gulvet, utstyr og hjelpemidler som kan klemme og skade hunden. 
Besøkshundekvipasjens oppgaver er å gjøre enkle besøk som vanligvis ikke er målrettede eller behøver å dokumenteres. Hundeføreren har også alltid ansvar for å sørge for at hunden er frisk og ikke lider av noen sykdom eller smerte. Besøkshundutdanning med godkjent eksamen gir mulighet til å gå videre på vår terapihundsutdanning, samt søke til utdanningen i dyreassistert pedagogikk. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar