lørdag 6. desember 2014

Fra valp til terapihund: Valg av linjer og oppdretter

Når du så har bestemt deg for hva slags arbeid hunden skal brukes til og du har funnet ut hva slags rase/hundetype du ønsker gjenstår det å finne en hund som kan egnes. Dersom du ønsker deg valp av en bestemt rase er det lurt å se på linjene i rasen. Hør gjerne med mennesker som har erfaring med rasen om hvilke linjer som har gode stabile hunder, og om hvilke oppdrettere som fokuserer på mentalitet og fysisk helse. For å kunne arbeide er det en forutsetning at hunden er frisk, og man kan i dag sjekke hvilke helsetester som er gjort på foreldredyr, søsken og hunder lengre bak i slekten via tjenester som Dogweb. Uansett om man velger rase eller blandingshund er det en fordel å kunne treffe foreldredyrene. Atferd og mentalitet, herunder usikkerhet/aggresjon er veldig arvelig og man kan derfor få en viss peiling på hvordan valpen din vil bli ved å se på foreldrene og gjerne eldre søsken. 


Oppdrettere har også ett stort ansvar for de første ukene av valpen din sitt liv, og det er derfor veldig positivt om oppdretter fokuserer på sosialisering og miljøtrening av valpene før de forlater oppdretter. Mange oppdrettere legger mye arbeid i å la valpene få utforske forskjellige miljøer, gjenstander, underlag, oppleve forskjellige lyder og treffe på andre hunder og mennesker i alle aldre og med ulikt utseende. De fleste tar valpene med på kjøretur til veterinæren for vaksiner og helsesjekk og mange gjør dette til en positiv opplevelse for valpene. Å gi valpene positive opplevelser med håndtering som børsting av pels og negleklipp kan også hjelpe deg senere når du skal gjøre det samme. Forskjellige former for håndtering av forskjellige mennesker er også noe en sosial tjenestehund må kunne takle, og det vil derfor være en fordel å gi valpen gode opplevelser med dette. Det kan også være en fordel om valpen vokser opp i en familie som har barn eller har oppdretter som sosialiserer valpene med barn dersom disse behandler valpene bra. Valg av gode linjer og oppdretter som gir valpen din en god start på livet kan gi valpen din gode forutsetninger for å utvikle seg til en trygg og harmonisk hund som vil kunne egne seg som en sosial tjenestehund.

En annen ting som kan være verdt å tenke på når det gjelder rase/hundetype og oppdretter er at både farge og pelskvalitet kan ha ulike ulemper og fordeler. Eldre mennesker for eksempel kan ha vanskelig for å lese helt svarte hunders øyne og signaler. Langhårede hunder kan lett bli lugget i pelsen, og en hund som røyter mye kan kanskje ikke arbeide i de verste røyteperiodene dersom arbeidsplassen legger stor vekt på hygiene. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar