fredag 7. oktober 2011

Instruktørkurs problematferd 2. helg

I helgen var det 2. helg av instruktørkurset som omhandler problematferd, hvor temaet var redsel og stress.  Vi begynte med teori om hva redsel er, forebygging av redsel, og hvordan vi kan redusere redsel ved gradvis tilnærming og motbetinging.  Vi fikk også se effekten av medisiner mot angst (clomicalm) på Siris hund Ki.  Da vi begynte dette kurset fikk vi se hvordan Ki reagerte på biler, mopeder og sykler med utfall.  Slik atferd hos gjeterhunder undervurderes gjerne med unnskyldningen at hunden bare gjeter og ikke at det kommer av usikkerhet. 


Clomicalm gjør at noen av fryktsignalene blir kuttet slik at de ikke kommer frem til hjernen.  Clomicalmen har gjort at Ki ikke lengre utagerer mot bilene, men i stedet kan man nå se hvor redd hun er, og at hun prøver å komme seg unna de skumle bilene.  


Vi fikk også se ett eksempel på gradvis tilnærming og motbetinging med Solveigs terrier Cara, som er redd for fyrverkeri og skudd.  Arne spilte av ett lydspor med fyrverkeri fra pcen på lav lyd, for så å skru det gradvis oppover.  Etterhvert begynte Solveig å jobbe med å motbetinge lydene ved å si "bra"samtidig som lydene.  


Vi så etterhvert effekt av treningen; Cara sluttet å reagere på lydene med å se mot høytalerne, og reagerte i stedet med å se mot hånden til Solveig, i forventning om å få godbit.  

Tur og godbitsøk med hundene i pausen


Vi hadde også praksis hvor vi trente på ett "problem" med hundene våre.  Jeg og Marianne jobbet sammen, og trente på at Enya ikke skulle stjele mat av godbitvesker og lommer, og trente på at Lucy skulle "ta pent".

Her trener Marianne Lucy i å "ta pent", hvor hun gir henne godbiten som er inni hånden når Lucy ikke prøver å ta den ut av hånden på henne.  Etterhvert sluttet Lucy å prøve å ta den, og satt kun å ventet på at Marianne skulle åpne hånden slik at hun kunne få den.

 Etter kurset ble det som vanlig en tur på Hellestø.


Vi traff på en del kjente og var tilslutt over 20 hunder med eiere

På søndagen var temaet stress, hvor vi gikk gjennom hva stress er, hvordan det påvirker kroppen, kronisk stress, symptomer og årsaker, og hvordan vi kan forebygge og redusere stress.  Kan anbefale å lese Cecilie Køstes artikkel "Hva er stress?" på Canis.

I praksis jobbet vi med å utsette hundene våre for LITT stress, dvs å skremme dem LITT, som for eksempel å åpne en paraply litt brått i nærheten av hunden.  Jeg prøvde først å åpne paraplyen og hive den i bakken ved siden av Lucy, uten reaksjon.  Deretter prøvde jeg å hive en eske med kulepenner ved siden av henne, jeg prøvde å hive store tunge nøkkelknipper, og å hoppe brått ved siden av henne uten å få stort til reaksjon.  Dette gledet meg selvsagt, ettersom Lucy bør kunne tåle det meste for å brukes i terapi.

Tilslutt fikk vi provosert frem en reaksjon med en ny paraply som ble kastet mot henne, og vi fikk trent på det vi skulle trene på, nemlig kinderegg (motbetinging).  Hun avreagerte fint og jeg kunne etterhvert svinge den rundt og herje med den uten at hun brydde seg.   


Grunnen til at vi skulle gjøre dette var for at vi skulle få litt praktisk trening, og for at vi skulle se hvor lett det er å få det motsatte resultatet; nemlig at hunden blir mer redd for det man trener på.  Gjennom gradvis tilnærming og motbetinging ønsker vi å få en desensitisering, dvs at hunden reagerer mindre på det som er skummelt.  Dessverre er terskelen for å gå litt for fort frem veldig lav, og vi kan veldig lett få en sensitisering; dvs at hunden reagerer enda mer på det som er skummelt.  Her finnes ingen fasitsvar, man må se på språket til hunden, og heller gå veldig gradvis frem for å unngå at hunden blir mer redd.  

Vi snakket også om bruken av godbiter i trening av redsel, noe som ikke alltid er like heldig.  Dersom hundene går inn i "treningsmodus" eller er veldig opptatt av godbitene, kan treningen i beste fall bli avledning, men her er også muligheten for at vi får en sensitisering veldig stor, og vi kan presse hunden til å gjøre noe som egentlig skrider terskelen for hundens redsel.
Nok en lærerik og spennende helg med flere "aha" opplevelser!

Kurset ble igjen avsluttet med tur på Hellestø
Søteste lille Twist (som ikke er så liten lengre)

Godbitsøk

Hvorfor dra til stranden når man kan få sanden hjemme?  Resultatet av helgens hellestøturer er at jeg har fått sandstrand i sofaen og på gulvet...

2 kommentarer:

  1. Kjempe kjekt å lese Helle! Bra filmer=)

    SvarSlett
  2. Du e knallgode te å blogge! Alt du huske :) Du inspirere meg te å bli flinkere te å blogge :D

    SvarSlett