torsdag 13. oktober 2011

Rallylydighet

Under sist instruktørkurshelg var vi så heldige å få en innføring i rallylydighet av Anne, som også er dommer innen sporten.  Rallylydighet er en hundesport med totalt 66 øvelser, med innslag fra vanlig lydighet, agility og freestyle.  Som i lydighet og agility er det klasse 1, 2, 3, og eliteklasse.  En bane består av mellom 15-20 øvelser som er merket med skilter.  I klasse 1 skal hunden føres i bånd (med unntak av en øvelse) og det er også lov til å belønne hunden underveis på noen av øvelsene, på de som har "stop" merke på skiltet.  Etter klasse 1 går hundene uten bånd, og fra og med klasse 2 er det hopphinder i tillegg til de andre øvelsene.  Alle øvelsene bør være trent inn på forhånd, da det akkurat som i agility er nye baner for hver gang med økt vanskelighetsgrad oppover klassene.  


Anne forklarer hva skiltet betyr, ved dette skiltet skal hunden sitte, også gå rett i dekk.  Stoptegnet betyr at det er lov til å gi hunden belønning etter utført øvelse.  

Akkurat som i agility må man også i RL gå banen først

Jeg og Pippi prøvde oss på banen, jeg merker at det er en stund siden vi har terpet på lydighetsøvelsene, men kjekt var det!

I motsetning til vanlig lydighet er det lov til å snakke til/rose hunden underveis, man kan gi en ny kommando for hver øvelse hunden skal utføre, og hunden må utføre øvelsen innen en gitt radius av skiltene.  I likhet med agility går også RL på tid, alle deltakerne starter med 200 poeng, og blir trukket for feil, som stramt bånd, feil utført øvelse, riv, og at fører går feil i banen.  
Tusen takk til Anne for en kjekk og lærerik innføring! 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar