fredag 9. september 2011

Problematferdskurs og miljøtrening

På søndag var det 2. dag av Siddis hundeskoles kurs i atferd og problematferd.  Kurset tar for seg hunders atferd, hva problematferd er, årsaker til problematferd, og hvordan man kan  fjerne problematferd hos hunder.  Problematferd er enkelt fortalt all atferd hunden gjør som eier finner problematisk.  I enkelte av tilfellene er det kun eier som har problemer med hundens atferd, men dessverre er årsaken til mye problematferd redsel hos hunden, og det er dermed også ett stort problem for hunden.  Typiske eksempler på problematferd som er problematisk for både hund og eier er utagering og bjeffing mot hunder og mennesker, som i de fleste tilfeller kommer av usikkerhet.

Det finnes dessverre flere produkter på markedet som påstår at de på en enkel måte skal fjerne problemet med blant annet bjeffing, som for eksempel bjeffehalsbånd.  Det finnes ulike typer bjeffehalsbånd, bjeffehalsbånd med strøm er heldigvis forbudt både å selge og å bruke hvis man ikke er instruktør på sauekurs (§ 3 Forskrift om bruk av elektrisk strøm ved trening av hund), men dessverre er det enda lov til å kjøpe og selge halsbånd som spruter sitron, selv om det ifølge norsk lov ikke er lov til å bruke (går under § 26 i dyrevelferdsloven).  Slike bjeffehalsbånd og andre former for bruk av straff kan fjerne symptomet (bjeffingen) men det vil ikke fjerne årsaken, ettersom det ikke fjerner redselen.  For å bruke meg som eksempel; dersom noen holder en edderkopp foran ansiktet mitt og slår meg i hodet når jeg skriker, vil jeg kanskje ikke skrike neste gang personen gjør dette, men jeg vil være minst like redd for edderkoppen, og sannsynligvis enda mer redd, ettersom edderkoppen i tillegg ble forbundet med ett ubehag.

Ifølge denne videoen skal bruken av strømhalsbåd under innkalling "reinforce and polish desired behavior" og "polish and improve communication between the pet owner and the dog".  Følg med på kroppsspråket til "Nutty", ville du utsatt din hund for denne type trening?

Og for de som tviler på hvor ubehagelig strømhalsbånd kan være, er det bare å se her:
Vi var også innom andre metoder som man kan se enkelte selverklærte eksperter på tv benytte, deriblant kveling av hunden med strup til den blir "calm submissive", og flooding.  Det kan se veldig fint ut på tv, men en hund som ikke kan puste er hverken "calm" eller "submissive".  Flooding går ut på å utsette hunden for så mye av det den er redd for i håp om at den finner ut at det ikke er farlig, og slutter å reagere på det som var skummelt.  Dette kan fungere på noen, men sannsynligheten er veldig stor for at hunden vil bli enda mer redd.  For å bruke meg selv som eksempel igjen, er sannsynligheten mye større for at jeg ville blitt enda mer redd for edderkopper dersom noen hadde tvunget meg inn i ett rom fullt av de ekle små beistene.

Metodene vi anbefaler for å få vekk problematferd knyttet til redsel er habituering og motbetinging.  Habituering er enkelt forklart å venne hunden gradvis til det som den synes er skummelt, til den ikke lenger reagerer like mye på det.  Motbetinging vil si å forandre hundens assosiasjoner, og ved å trene øvelser som "kindereggøvelsen", hvor man belønner hunden for øyekontakt og for å se mot det som er skummelt, vil hunden etterhvert assosiere det skumle med noe positivt (belønningen) og usikkerheten vil forsvinne.
Mer om problematferd kan du lese i Arne og Siris bok "100 % positiv problemløsning" som kommer ut  i høst.

Lucy følger med på Arne som foreleser

Kurset ble holdt inne på Jærhagen, og jeg fikk dermed en veldig fin anledning til å slå to fluer i en smekk ved å få med meg foredraget samtidig som jeg fikk trent Lucy på å være i ett nytt miljø og på å slappe av blant mange mennesker.  Lucy var veldig flink, hun la seg til å slappe av på gulvet mens hun fulgte med på Arne som foreleste, og hun fikk også trening i å ligge på fanget til ett par av deltakerne på kurset.


Forelesningen ble enda mer interessant da vi så en film av en hund som ble utsatt for flooding

Det er slitsomt å være på kurs

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar