lørdag 3. september 2011

Ulvetur til Polar Zoo

Forrige helg var det endelig tid for den etterlengtede turen til Polar Zoo.  Polar Zoo har siden 2008 drevet ett sosialiseringsprosjekt hvor to valpekull har blitt sosialisert med mennesker.  Foreldrene til disse kullene er ikke sosialisert med mennesker, og ettersom ulver har en genetisk frykt for mennesker har disse ulvene en veldig stressende hverdag i fangenskap.  Målet med sosialiseringsprosjektet er derfor å sikre bedre velferd for ulver i fangenskap, å kunne studere og øke kunnskapen om ulver, samt å gi folk en unik mulighet til å møte disse dyrene innenfor gjerdene.  

Jeg, Sanna, Siri, Marianne, Solveig og Hilde tok fredag morgen flyet til Gardemoen hvor vi traff Tess og Gitte, før turen fortsatte opp til Bardufoss.  
Tre timers venting på flyplassen går fort når man reiser med en gjeng hundegalne jenter 

Vi ble hentet av Cato, som er daglig leder for Polar Zoo, og kjørt "vekk fra sivilisasjonen" til Polar Zoo.  

Da vi kom frem hadde de akkurat blitt ferdige med å bygge hytter til oss som lå idyllisk plassert inne i parken ved elven, og i høreavstand til det til tider særdeles høylytte eselet Fant.  Vi tok en sightseeingrunde i parken, hvor vi fikk se de fleste av dyrene parken har å tilby, deriblant ulver, tvillingbjørnene Salt og Pepper, polarrev, moskus, hjort, elg, og gaupe.  

Bråkebøtta FantTvillingbjørnene Pepper og Salt

Vi avsluttet kvelden med god middag og sosialt samvær i parkens koselige kåta (tregrillhytte).  
Lørdag morgen var det endelig tid for å hilse på noen av ulvene, og før vi gikk inn fikk vi en briefing av Dorthe og Anita som jobber i parken. Vi ble fortalt at når vi kom inn til ulvene burde vi sette oss ned, ettersom de gjerne vil opp i ansiktet å hilse, og for slik å unngå at de hopper på oss slik at vi kan falle.  Vi ble også anbefalt å lene oss fremover, og gjerne åpne munnen slik at ulvene kan få hilse "skikkelig" ved å slikke inni munnen.  Vi ble advart om at de kunne finne på å småbite oss i leppene dersom vi ikke åpnet munnen, og jeg var tydeligvis litt for treg med å åpne min, noe som resulterte i en fin botoxhoven leppe.  Dersom ulvene ble for intense skulle vi reise oss opp og holde armene i kryss for å unngå at de hoppet opp.  


Ulvene kan også merke om man er gravid, fysisk eller psykisk syk eller skadet, så kvelden i forveien ble vi spurt ut om dette slik at vi ikke skulle få noen uønskede reaksjoner fra ulvene.  Vi fikk også beskjed om å ikke ha klær med stropper, snorer, eller utstikkende ting på oss, vi måtte tømme lommene våre, og unngå å ha på oss smykker og hårstrikker, ettersom ulvene kan vise litt for mye interesse for dette og prøve å stjele det. 

Vi gikk først inn til Salangsflokken, som er de eldste av de sosialiserte ulvene, og derfor også litt roligere enn sine yngre søsken.
Ett skikkelig ulvekyss


Steinulv og Luna hadde en liten krangel om hvem som skulle få en nedgravd godbit, og det var veldig kjekt å få muligheten til å studere ulvenes kroppsspråk på nært holdVi var også inne hos polarrever som hadde blitt reddet fra en pelsfarm, og som også hadde blitt sosialisert med mennesker


Slik ekte pels skal bæres!

Revene er også veldig glad i snorer og lisser

Foringstid for rovdyrene
Dorthe viser noe som en gang har vært en del av en geit, og som nå er gaupematAlbinobjørnen Salt og ulvene kranglet om matenVed foringstid kom også den sky jerven "Jermo" frem

Vi fikk også komme inn til de yngste ulvene fra 2010 kullet, også kalt "labradorene".  Disse er mye mer energiske og kontaktsøkende enn sine eldre søsken, og også mye mer kosete.
Etter en bedre middag hadde vi foredrag av Tess i "Ulvens språk- hundens dialekter".  Ulver og hunders språk har mye til felles, og vi kan lære mye om hunders språk av å se på deres forfedre ulven.  


Kveldskos i hyttenNeste morgen var det ett nytt møte med 2010 kullet, og vi fikk igjen muligheten til å kose med de herlige ulvene.
Veldig koselig å ha en sovende ulv i fanget Den yngste flokken består av tispa Ilja, og hannene Luppo og Silmo 


Ulvene fattet en veldig interesse for håret til Henriette (som er under/bak) ulvene, så Dorthe grep inn for å avlede


Henriette var like hel, selv om håret fikk gjennomgå litt


Solveig og ulveneSanna hadde tydeligvis en veldig interessant lomme som måtte bites på


Gjespekonkurranse- jeg vil si ulven vant...

Vi fikk også ett siste besøk inne hos Steinulv, Luna og Ylva før det var tide for avreise

Tess samlet inn ulvepels til Hundcampus, hvor det skal brukes til å trene hunder i å spore ulv og til å trene jakthunder til å holde seg unna områder hvor det er ulv


Uling med ulvene
Tess fikk til slutt både pels, urin og avføring til bruk på Hundcampus


Helgen i Polar Zoo gikk dessverre altfor fort, og selv om vi fikk flere timer inne sammen med ulvene, kunne jeg gjerne vært der i mange timer mer.  Det har vært en veldig lærerik og spennende helg, med utrolig kjekke mennesker, både av ansatte på Polar Zoo og i reisefølget.  Denne helgen har bare gitt mersmak, og jeg kommer definitivt til å komme tilbake!  
Tusen takk for en fantastisk helg!

4 kommentarer:

 1. Gud så misunnelig jeg er!!
  Flotte bilder og fin tekst, ser ut som om dere har kost dere :)

  SvarSlett
 2. Dette så bare helt fantastisk ut! Masse flotte bilder :)

  SvarSlett
 3. Så flink du e te å huske vesentlige ting og ikkje minst kem som e kem av ulvene :D Helgå var som en lang tåkete drøm for meg... så kjekt å se bildene!

  SvarSlett