tirsdag 16. desember 2014

Forarbeid og forhåndsregler

Det finnes en hel del regler og retningslinjer å forholde seg til. En sosial tjenestehundekvipasje må alltid passe på at hunden er frisk, smertefri, ikke har åpne sår og er ren. 
Frisk
En sosial tjenestehund skal være fri for smerter og åpne sår. Når vi arbeider på institusjoner er det veldig viktig at hunden ikke har noen sår. Åpne sår kan både bli verre av de bakteriene som finnes i miljøet, samt at hunden kan smitte og legge fra seg bakterier fra såret. Når det gjelder smerter er det viktig at man regelmessig sjekker over sin hund for å kunne sjekke om hunden har smerter. En hund med smerter kan i enkelte situasjoner føle behov for å måtte forsvare seg da den kanskje er redd for berøring der hvor den har vondt. Hunder som har åpne sår eller lider av smerter skal derfor sykemeldes. Dette gjelder også tisper med løpetid, både ettersom hunden kan legge fra seg blod, men også fordi mange tisper har ubehag under løpetiden. 
Ren
Det er viktig at man passer på å klippe hundens klør, men det er ikke alltid nok. Man bør ikke klippe klørne rett før hunden skal på arbeid da de vil ha kvasse kanter. Klørne bør gjerne files slik at de ikke er skarpe. Hunden bør også ha god munnhygiene og dårlig lukt kan være tegn på tannproblemer noe som igjen kan bety at hunden har smerter i munnen. 
Man tenker kanskje ikke at noe så enkelt som litt yr kan gjøre dagen utfordrende for en tjenestehundekvipasje. En korthåret hund har ofte ikke så mange problemer med regn ettersom du som hundefører lett kan ta med ett håndkle og tørke hunden din. En hund med lengre pels må beskyttes slik at pelsen ikke blir skitten og våt. Ettersom hundene ofte ligger i fanget eller i pasientenes senger er det viktig at man tar ansvar for hvordan hunden telles og ser ut. Har man en hund med lang pels bør man benytte en regndress når man lufter hunden før arbeidet.
På våren og i perioder med mye pollen i luften kan man gjerne tørke over hundens rygg og poter med en våtserviett for å unngå å dra med for mye pollen innendørs. Hunden skal også børstes før den går inn på arbeidsplassen.
Sikkerhet
Det er også viktig å bemerke at alle sosiale tjenestehunder skal ha ett såkalt sikkerhetshalsbånd eller sikkerhetssele for å unngå at hunden kan sitte fast og skades. Dette vil si at halsbåndet eller selen må ha festeklemmer som raskt kan frigjøre hunden fra båndet eller selen. På bildet ser dere Alvin i en såkalt sikkerhetssele som er spesialsydd for å oppnå de krav vi stiller til utstyr for våre tjenestehunder. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar