onsdag 10. desember 2014

Fra valp til terapihund: Miljøtrening og passitivitetstrening

Mange spør oss hva man bør begynner å trene med valpen når man ønsker å trene den opp til å bli en besøks- eller terapihund. Jeg pleier å svare at det er ikke hundens ferdigheter som er det viktigste, men at hunden blir tilstrekkelig sosialisert og miljøtrent. Ved å sosialisere og miljøtrene ved tidlig alder kan man legge ett godt grunnlag for å få en trygg og miljøsterk hund. 

En terapihund må takle å bli tatt med på mange forskjellige steder med nye mennesker, fremmende hunder, mange inntrykk, og forstyrrelser. Det er derfor viktig at hunden er trygg i nye miljø, både for å kunne fungere til ønsket formål, men også for at det ikke skal være en unødig belastning for hunden. Også for "vanlige familiehunder" er det veldig viktig med miljøtrening, da våre hunder i dagens samfunn må kunne forholde seg til veldig mange forskjellige miljø. Tilstrekkelig miljøtrening og sosialisering fra tidlig alder kan også forebygge mange utfordringer når hunden blir voksen. 

Miljøtrening på Sola flyplass

Jeg har fokusert mye på miljøtrening av våre hunder, og jeg har tatt dem med på alle tenkelige plasser med forskjellige forstyrrelser, både utendørs, og på plasser hvor det er lov til å ta med hunder inn. Vi har blant annet tatt turen til Stavanger sentrum, vi har gått på cafe, vært hos fotograf, vært på den lokale hundetreningsplassen, på flyplassen (der er det som regel ikke forbud mot å ta med hund inn), på skole, dagsenter og sykehjem (under praksis)på diverse forelesninger, og tatt dem med på besøk i forskjellige hjem.

I Stavanger sentrum

Når vi arbeider med miljøtrening er det kvalitet fremfor kvantitet, så målet er ikke å utsette hunden for så mange miljø som mulig, eller å være veldig lenge i nye miljø, men å la hunden få den tiden den trenger til å bli trygg i det nye miljøet. Det er derfor viktig å se etter tegn på stress og tegn på at hunden er ukomfortabel.  Tegn på dette kan være pesing, mye snusing, skvetting av høye/uventede lyder/bevegelser, mye trekking i båndet, og generell uro. Med andre ord tegn på at hunden ikke klarer å slappe av.  Det er derfor være lurt å sette seg ned for å se om hunden roer seg ned eller om den er for forstyrret av omgivelsene til å kunne slappe av. Dersom hunden ikke klarer å slappe av etter en liten stund er dere kanskje i ett for krevende miljø for hunden og bør trekke dere lengre vekk fra eventuelle forstyrrelser eller trene i ett lettere miljø.

I treningen har jeg også som mål at sålenge jeg forholder meg passiv skal hunden legge seg ned og slappe av.  Jeg har derfor fokusert på å trene "ro"/passitivitet, som kort fortalt går ut på å belønne hunden for å legge seg ned, og for å bli liggende. Det er også veldig gunstig for hundenes del at de kan slappe av i nye og forskjellige miljø, og ikke lett blir stresset eller sliten

Lucy ligger å slapper av på flyplassen i Stockholm mens jeg sjekker rutetabellen

Når man så skal starte miljøtreningen av en valp eller voksen hund vil jeg anbefale å starte med ro/passitivitetstrening. Ta med deg valpen/hunden på forskjellige steder, slik som lekeplassen, flyplassen (når det er lite folk!), på utecafe, på kontoret, på den lokale hundetreningsplassen, og lignende. Sett deg ned ett stykke unna folk/hunder/andre forstyrrelser og la hunden få sitte å kikke. Dersom du ser at hunden ikke klarer å roe seg og gjerne blir oppgiret av å være der kan du trekke deg lengre unna forstyrrelsene. Når hunden roer seg og gjerne legger seg ned kan du belønne hunden med en godbit. Hunden vil da gjerne se på deg for å prøve å få flere godbiter, men da ignorerer du hunden til den legger seg ned og slapper av igjen. På denne måten får vi belønnet hunden for å ligge i ro og slappe av, samt at den får gode assosiasjoner med miljøet. 

Passitivitetstrening under foredrag

Obs: Husk å tenke på kvaliteten på godbitene under denne typen trening. Her vil vi ikke belønne med godbiter som hunden synes er veldig gode ettersom hunde da kan begynne å pipe, mase eller tilby andre atferder for å få flere godbiter. Bruk derfor godbiter av "dårligste" kvalitet, det vil si godbiter som hunden gidder å spise men som ikke er gode nok til at hunden vil jobbe for å få dem. For de fleste hunder er dette tørrfor eller andre tørre godbiter, men for hunder som er veldig kresne kan man måtte bruke bedre godbiter. Vær også oppmerksom på om hunden ikke vil eller stopper å spise. Dette kan være ett tegn på at hunden er usikker/stresser eller at miljøet er for vanskelig. Tilpass derfor treningen og miljøet dere trener i etter hundens atferd. 
Etterhvert vil det bli en god vane for hunden å legge seg ned å slappe av når du setter deg ned eller forholder deg passiv, og godbitene trenes gradvis bort. 

Husk også at selv om hunden er veldig lite aktiv under treningen er dette likevel veldig slitsomt, og spesielt for valper eller unge hunder! Ta derfor gode pauser hvor dere trekker dere vekk fra forstyrrelsene og gå ett sted hvor hunden kan få lufte seg litt. Begrens også hvor lenge dere blir i miljøet, det er ikke hensikten å slite ut hunden, men at den skal kunne slappe av og være komfortabel i miljøet.
Lykke til med treningen!

Følg med i neste innlegg for flere tips om miljøtrening- denne gang om trening i forskjellige miljø!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar