søndag 7. desember 2014

Fra valp til terapihund: Valp eller voksen?

Du har kanskje bestemt deg for hva du vil bruke hunden til og hva slags rase/hundetype du ønsker. Men skal du velge valp eller voksen hund?


Valp
Dette er ikke lett å svare på, og det vil være helt avhengig av deg og dine ønsker da det er fordeler og ulemper med begge. Fordelene med å velge en valp er at du står fritt til å velge rase/blanding, linjer, oppdretter, ja til og med farge og utseende. Med en valp har du også muligheten til å «forme» valpen fra den er liten, og legge ned mye arbeid i sosialisering, miljøtrening og grunntrening. Hunder har en sosialiseringsperiode som varer frem til valpen er rundt 12-14 uker og hvor man da bør la valpen bli trygg på mennesker i forskjellige aldre og med forskjellige utseende, samt sosialiseres med andre voksne trygge hunder av forskjellige raser/blandinger. Man bør også la valpen bli trygg i nye miljø, og gjerne ta med valpen med på buss, tog, bysentrum (når det ikke er for mange mennesker), den lokale lekeplassen, utenfor en barnehage, i nærheten av butikker og lignende. 

Ved å sosialisere og trene valpen kan man også forebygge atferdsproblemer og uvaner. Ulempen med å velge valp er at det tar lang tid før hunden kan arbeide. I henhold til Svensk standard for utdanning av hund i helse og omsorg må hunden ha fylt ett år for å gå opp til egnethetstest i forkant av utdanningen. (-Vi har foreløpig ikke en tilsvarende offentlig standard her i Norge, og vi benytter oss derfor av den svenske standarden i våre utdanninger). For å gå opp til eksamen må hunden være to år.Dessverre er det også slik at kan man gjøre «alt rett» i valg av både hundetype, linjer og oppdretter samt gjøre "alt riktig" i trening og sosialisering fra valpen er liten, og det kan likevel vise seg når hunden blir eldre at den ikke egner seg for sosialt arbeid.

Voksen hund
Det er dette som er fordelen med å overta en voksen hund, at dersom forholdene ligger til rette kan man få testet hunden og undersøke om den kan egne seg mye tidligere enn man kan med en valp, og man kan også starte utdannelsen tidligere. Utfordringen er å finne riktig hund. Når man er på jakt etter en voksen hund til å benytte i sosialt arbeid har man dessverre ikke like mange valgmuligheter. Det kan være veldig vanskelig å finne en hund som er god nok til å arbeide som sosial tjenestehund. Man finner gjerne ikke hunder av den rasen man kunne tenke seg da mange som har en hund som kunne egnet seg naturlig nok vil beholde dem selv. 

Etter å ha lett lenge etter en hund som kan egne seg til sosialt arbeid er min erfaring er at slike hunder legges sjeldnere ut til omplassering i motsetning til hunder som ikke vil egne seg, og det er dessverre er en stor andel av hunder som man må bruke mye tid på å trene vekk unoter på eller som har atferdsproblemer. Med en voksen hund kan man unngå å risikere å legge inn to år med arbeid fra hunden er valp og at hunden ikke egner seg. Det man derimot kan risikere er at når man overtar en hund som man ikke kjenner og er at hunden kan ha med seg "bagasje", og at det kan dukke opp uventet atferd etter hvert som du blir kjent med hunden og etter hvert som hunden blir trygg på deg og sitt nye miljø. Hundens naturlige atferd kan ha blitt undertrykket, for eksempel ved at hunden har blitt straffet for atferden, for eksempel for å bjeffe eller knurre på mennesker, og denne atferden kan så "komme til overflaten" når hunden begynner å føle seg trygg i sitt nye hjem. Det kan derfor være lurt å ha hunden i prøvetid slik at du kan bli kjent med hunden og slik at den kan bli trygg på og kjent med deg før du tar en avgjørelse om å overta hunden. Uansett om du velger valp eller voksen kan det være lurt å starte trening tidlig, så ikke gå glipp av våre innlegg om sosialisering, miljøtrening og grunnleggende trening!


Følg med videre for mer tips om hvordan velge "rett hund"!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar