fredag 13. desember 2013

Billig aktivisering

Har du valp i hus som biter på alt (og alle) eller har du dårlig tid til tur og trening med hunden nå i julen? Man kan få tak i mange forskjellige hjernetrim-leker i dyrebutikk, men det finnes også mange enkle og billigere alternativer til aktivisering. 

Valper finner ofte egne ting å aktivisere seg selv med, som for eksempel å ødelegge ting og klær

Den letteste måten å aktivisere hunden din er godbitssøk. I stedet for å gi hunden mat i matskålen kan du kaste maten ut over hagen, terrassen, i skogen eller i stua, og la hunden bruke nesen for å finne dem. Dette er veldig god aktivisering som hundene kan arbeide lenge med, spesielt dersom tørrforet blir kastet ut i gress eller snø. Ett annet alternativ er å gå til din lokale slakter å kjøpe "hundeben", legge det i frysen og gi det til hunden når den trenger å aktiviseres. Bare husk å gi benet rått, da varmebehandlede ben kan splintre og skape problemer. Gi den gjerne fryst, da det vil "bedøve" gommene og forebygge at det klør i tennene på valper. Ett annet alternativ er å kjøpe en kong (se bilde under) på dyrebutikken som du fyller med leverpostei, vom & hundemat eller lignende og legger i frysen. Når den er fryst vil hunden bruke lang tid på å få ut all innmaten. 

Obs: Har du en hund som er veldig flink til å ødelegge ting kan det være lurt å kjøpe den sorte kong'en, den er den eneste som overlever våre terriere

Ett enda billigere alternativ er å spare på doruller og pappkartonger fra melk, juice og lignende. Dorullene legger du godbiter inni og bretter inn endene slik at hunden må jobbe for å åpne dem opp eller rive dem i stykker for å få ut godbitene. Etter en stund kan hunden finne en egen teknikk for dette, og det tar da ikke lang tid for den å få ut godbitene. Da kan du bruke en melkekartong, hvor du putter godbiter oppi og lukker igjen. Når min valp hadde funnet en teknikk for å raskt åpne disse tok jeg gaffateip rundt hele melkekartongen slik at det ble enda vanskeligere. Du kan også hive godbiter ned i juice- eller brusflasker og lage ett hull som hunden må få dem ut av. Bare pass på at det ikke er skarpe kanter som hunden kan kutte seg på. 

Hensikten med alle disse aktiviseringsknepene er å få hunden til å arbeide konsentrert over tid, slik at den blir mentalt sliten. Dersom oppgaven er for vanskelig for hunden kan det virke mot sin hensikt da den kan bli frustrert og begynne å hive dem rundt for å få ut godbitene. Prøv deg derfor frem og finn ut hva som fungerer for din hund!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar