søndag 29. desember 2013

Hund på nyttår- forebygging, trening, og tiltak

For mange hunder (og andre dyr) er både nyttår og gjerne dagene i for- og etterkant ett rent mareritt. Det er veldig mange hunder som blir redde og som reagerer på rakettene med bjeffing, konstant vandring, de gjemmer seg, peser, piper, også videre. Har man en hund som er veldig redd blir ofte nyttår ett mareritt for oss eiere også. 
Her er en del tips om hva man kan gjøre for å forebygge, hva man kan gjøre når hunden har blitt redd, hva man kan oppfordre andre til å gjøre, og hva man kan gjøre på selve nyttårskvelden for å gjøre nyttår best mulig for hunden.


Forebygging

Dersom du har en valp som aldri har opplevd nyttår er det veldig lurt å tilvenne valpen til lydene av raketter. Man kan få kjøpt CDer og lydfiler med rakettlyder og DVDer med både lyd og lysglimt fra raketter. Man kan også finne slike klipp på Youtube og man kan laste ned en gratis lydfil av raketter her (Obs: den starter med en gang du trykker på linken).  
Målet er å gi hundene en gradvis tilvenning (systematisk desensitisering) til lydene (og evt lysene). Vi kan starte med å sette på lydfilen på tv/stereoanlegget på lav lyd slik at hunden registrerer lydene, men ikke blir skremt eller stresset. Etterhvert som hunden ikke bryr seg om lydene kan man skru lyden høyere. Du kan også trene eller leke med valpen slik at den forbinder lydene med noe morsomt. Dersom hunden slutter å leke eller blir veldig opptatt av lydene har du skrudd lyden for høyt.

Når hunden har blitt redd

Når hunden har blitt redd for rakettene kan vi prøve å skjerme hunden mest mulig, og trene vekk redselen. For å trene vekk redselen kan vi benytte oss av gradvis tilvenning (systematisk desensitisering) og motbetinging. Ved gradvis tilnærming kan vi gjøre som forklart ovenfor; å sette på lydfilen på tv/stereoanlegget på lav lyd slik at hunden registrerer lydene, men ikke blir skremt eller stresset. Når hunden slapper av kan vi skru lyden høyere, men vær veldig oppmerksom på hundens atferd, da den kan gi veldig små og subtile signaler på stress. Slike signaler kan være slikking rundt munnen, pesing, generell uro og rastløshet. Dersom hunden blir stresset har du gått for fort frem og bør skru ned lyden igjen. 

Vi kan også benytte motbetinging, hvor vi ønsker å assosiere rakettene med noe positivt for hunden. Vi setter da på lyden av rakettene, og når det smeller "klikker" vi/sier vi "bra" og belønner hunden. Dersom dette blir gjort riktig vil vi kunne forandre hundens assosiasjon til raketter fra noe skummelt til noe positivt. Dersom hunden skulle bli veldig stresset, bjeffe på lydene e.l. har du mest sannsynlig gått for fort frem og bør skru ned lyden og gå tilbake noen skritt i treningen. Noen hunder som er veldig matmotivert kan også gå inn i "treningsmodus" og bli så fokusert på godbitene at den ikke registrerer lydene. Man bør derfor bruke godbiter av "dårlig" kvalitet, slik som tørrfor o.l. slik at hunden ikke blir altfor opptatt av godbitene. Når hunden bryr seg mindre om lydene trapper vi ned godbitene slik at hunden til slutt slutter å reagere på lydene selv uten godbit. 

Her kan du se film av motbetinging på lyden av raketter
Når det smeller sier eier "bra" og belønner. Lyden ble skrudd gradvis oppover, og vi ser etterhvert at hunden slutter å se mot høyttalerne, og ser i stedet mot eier i forventning om å få godbit.  


På nyttårskvelden

Det aller beste er om du har muligheten til å reise vekk til ett sted langt unna folk hvor du slipper alle rakettene. Det er det dessverre få som har muligheten til, så her kommer noen råd til deg som må tilbringe nyttår i nærheten av raketter. 

-Ikke la hunden være alene hjemme! Det finnes mange festdager ellers i året, og for en hund som er redd for raketter kan det oppleves som svært traumatisk å være alene når den er redd. 

- Gi hunden en god tur på formiddagen, helst i skogen/fjellet eller langt unna folk hvor sannsynligheten for at noen skyter opp raketter for tidlig er liten. Luft også hunden i bånd! Dersom hunden er redd for raketter skal det bare en rakett til for at hunden blir skremt og springer vekk dersom den er løs. Hvert år er det dessverre veldig mange hunder som forsvinner på nyttår og som får en forferdelig natt ute mens rakettene smeller som verst. Pass også på dersom hunden luftes i hagen at den ikke kan komme seg ut dersom den blir skremt, og pass også på dørene i huset slik at hunden ikke tar seg en luftetur på egenhånd. 

- Før rakettene begynner å smelle er det lurt å isolere deg selv og hunden i ett rom uten vinduer hvor minst mulig av lyden utenfra kommer inn. Heng eventuelt tepper over vinduene slik at minst mulig av lysglimtene fra rakettene kommer inn. Sett på tv/radio på høyt volum for å overdøve lyden av rakettene. Gi gjerne hunden en kong eller tyggeben som den kan kose seg med og oppfør deg ellers som vanlig. (Obs: ikke gi hunden ben/mat som den ikke er vant til, da det kan føre til at den må oftere ut på do og gjerne må på do når det smeller som verst).

-Snakk gjerne med veterinær om angstdempende medisiner, men ikke gi hunden muskelavslappende/bedøvende medisiner, da disse kan hindre hunden i å røre seg, men det hindrer ikke hunden i å oppfatte og bli redd for rakettene. Hunden kan da bli mer skremt av å høre lydene og ikke kunne gjøre noe, noe som kan forverre redselen. Bruk derfor heller medikamenter som ikke bedøver men som virker dempende på sentralnervesystemet.
Du kan også prøve DAP/Adaptil produkter som er en syntetisk analog til tispens beroligende feromoner. Det finnes blant annet som beholder som settes i stikkkontakt, som spray og halsbånd. 


Hva du kan oppfordre andre til å gjøre:

For å gjøre nyttårsaften bedre for både kjæledyr, produksjonsdyr og ville dyr kan du være med å oppfordre folk til å ikke fyre opp raketter før midnatt på nyttårsaften. Da får vi ihvertfall begrenset tidsrommet hvor rakettene skytes opp og vi hundeeiere slipper å være redd for å lufte hundene våre på formiddagen i frykt for at noen skal fyre opp raketter for tidlig. 

Støtt kommunale tiltak om offentlige oppskytninger slik at vi kan begrense privat oppskytning som gjerne skyter opp i tettbygde strøk, noe som skremmer kjæledyrene og kan føre til skader på hus og eiendeler.

Last gjerne ned denne plakaten om hensyn ift fyrverkeri som du kan henge opp i nabolaget eller levere til naboer. 

Del innlegg som dette og plakaten over på sosiale medier i forkant av nyttår for å øke folks bevissthet og kunnskap om hva vi kan gjøre for å bedre denne dagen for våre firbente!
Lykke til med treningen, og godt nytt år!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar