torsdag 19. desember 2013

Spor og søk

Tidligere denne måneden postet vi ett innlegg om billige aktiviseringstips hvor vi blant annet skrev om godbitssøk som en veldig enkel form for aktivisering. Spor og søk er en veldig bra måte å aktivisere hundene på da hundene blir slitne mentalt, og ikke bare fysisk slitne. Alle hunder kan læres til å søke og å gå spor, og det er veldig kjekt både for hund og eier. 

Spor og søk er gøy for både store og små!

Som innen alle former for hundetrening er det ulike typer spor og søk og "mange veier til Rom" når det gjelder innlæringsmetoder.
Her er en kort introduksjon av de ulike begrepene og ulike typer av spor og søk:

Godbitssøk
Kast ut hundens mat/godbiter i hagen/skogen/snøen og la hunden bruke nesen til å finne godbitene

Feltsøk
Søk etter gjenstander i ett område hvor hunden skal markere eller apportere gjenstandene den finner

Spesialsøk
Hunden trenes opp til å markere en spesiell type lukt, som for eksempel narkotika, mugg, skadedyr eller sopp. Du kan lese mer om spesialsøk her. Spesialsøk kan også trenes som en morsom aktivitet, for eksempel ved å lære hunden å søke etter en tennisball, kong eller biter av tøy.

Godbitsspor
Legg godbiter i fotavtrykket ditt, og la hunden følge fotavtrykkene dine (og godbitene) til en "jackpot belønning" med favorittleken eller ekstra gode godbiter. Etterhvert kan du bruke mindre og mindre godbiter til hunden kun går etter lukten av deg og knust vegetasjon.

Idspor
Hunden blir presentert med en "smeller", dvs en gjenstand eller klesplagg med id-lukt fra figuranten (personen som hunden skal finne). Hunden skal så finne det riktige sporet og følge dette. 
Blodspor
Vi legger ut ett spor av dyreblod (fås tak i hos slakter og enkelte matbutikker) som skal simulere sporet etter ett skadeskutt eller påkjørt vilt. Ett konkurransespor skal være ca 650 meter med min. 4 vinkler, 1 sårleie (ett opptråkket område med ekstra blod) og ett avhopp (opphold av blod). I enden av ett konkurransespor ligger det en "skank", dvs en viltfot av rådyr, hjort eller elg.
Her kan du se film av ett kort blodspor

Slepespor
Mat eller skank (viltfot) slepes langs bakken for å lage ett spor med lukt av mat/vilt

Viltspor
Hunden skal ta opp sporet etter vilt og følge dette. Viltsporprøve sammen med 1 eller 2. premie på blodsporprøve kvalifiserer til godkjent ettersøksekvipasje etter skadet vilt. Her kan du se film av ett (spontant) viltspor 

Uansett hvordan du trener mot konkurranser, godkjenning eller kun som aktivisering er spor og søk en aktivitet som er veldig naturlig for hunder, og som de finner stor glede i!
Lykke til med treningen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar