mandag 23. desember 2013

Miljøtrening: Mat som forstyrrelse

En stor utfordring for mange hunder når det kommer til miljøtrening er mat som ligger tilgjengelig. Som besøks- og terapihundsekvipasje vil dere treffe på forstyrrelser i form av mat på arbeidsplassen, enten på bakken, på bord, eller i hendene på andre mennesker. Nå i julen er det ofte ekstra mange fristelser, slik som pepperkakehus. 

Mac syntes det luktet veldig godt av pepperkakehuset, og ville nok gjerne hatt en smakebit!

En terapihund bør ikke la seg forstyrre av mat som ligger tilgjengelig, og den må derfor trenes til å kunne arbeide i nærheten av mat. I tillegg kan det være livsviktig at hundene ikke spiser alt de finner eller som faller på bakken, da det kan få alvorlige konsekvenser hvis de får i seg tabletter eller andre medisiner.  

Typisk eksempel på matforstyrrelser på arbeidsplassen som hundene må lære å holde seg unna

Våre hunder er matvrak, så dette er vært hundenes desidert største utfordring. Jeg har derfor trent på at hundene skal kunne ignorere mat og arbeide med forskjellige øvelser i forskjellige miljø selv om det er mat i nærheten. 
Under all trening hvor vi trener på at hundene ikke skal ta mat er det veldig viktig at hundene aldri får tak i maten. Dersom hunden skulle få tak i maten du arbeider for at hunden skal ignorere vil det ødelegge treningen, da hunden får forsterking for å stjele mat. 

Lucy i tax-free'en på flyplassen

Som nevnt i tidligere innlegg om miljøtrening og passitivitetstrening er det lurt å starte miljøtrening i ett enkelt miljø uten for mange forstyrrelser. For hunder som er veldig matmotivert kan derfor ett miljø med mat/matlukt være en utfordrende treningsplass, og det kan være lurt å ha trent i enklere miljø tidligere. Tren gjerne utenfor restauranter (utenfor McDonalds restauranter er det også ofte matrester som man kan trene på), parkbenker, på flyplasser, kjøpesentre (dersom du har lov til å ta med hunden inn) og andre plasser for det er mat/matlukt. Start treningen med å trene på noe enkelt slik som øyekontakt. Hensikten er at hunden skal kunne arbeide rundt forstyrrelsene, men maten/matlukten må ikke være så nærme/forstyrrende at det tar hundens fokus vekk fra treningen. Få hundens oppmerksomhet og si "bra" eller klikk og belønn hunden når den tar øyekontakt med deg. Når hunden har spist opp godbiten og tar kontakt igjen sier du bra eller klikker og belønner hunden igjen. Vi ønsker at hunden skal ta mest mulig frivillig kontakt uten at vi roper på eller maser på hunden. Dersom hunden ikke klarer å ta kontakt er det sannsynlig at forstyrrelsene er for store, og du bør da trekke deg lengre unna slik at hunden klarer å fokusere på deg. Når hunden raskt tar kontakt over flere repetisjoner kan du gjerne trene på at hunden skal kunne holde kontakten lengre og lengre mellom hver bra/klikk og belønning. Etterhvert kan du trene på andre nyttige øvelser slik som sitt og bli, ligg og bli og å gå pent i bånd.  
Lykke til med treningen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar