mandag 2. desember 2013

Egnethetstest besøkshundkurs

Vi får veldig mange spørsmål om hvordan man går frem for å få hunden godkjent som besøks- eller terapihund, og målet med dette innlegget er å forhåpentligvis svare på en del av spørsmålene dere har. Det er mye man bør tenke på, alt fra valg av rase, valg av oppdretter, miljøtrening og sosialisering, noe som vi vil vil skrive mer om i senere innlegg. Dette innlegget handler om veien videre når du har kommet så langt at du har en hund som du tror kan egne seg, og du ønsker å starte på selve utdanningen. 

Vi i Norske Terapihundskolen har en trinnvis utdanning hvor første trinn i utdannelsen er besøkshundutdanningen. I forbindelse med besøkshundkurset har vi en egnethetstest i forkant av kurset som også fungerer som en opptaksprøve. Det er mange som lurer på hvor mye hunden må kunne for å bli tatt opp til kurs, og mange er gjerne nervøse for at hunden ikke skal gå gjennom. Grunnen til at vi holder egnethetstester før kursstart er for å undersøke hund og førers forutsetninger for å kunne utdannes og sertifiseres som besøks- og terapihundsekvipasje. Les gjerne mer om hvorfor vi egnethetstester hunder i innlegget "Egnethetsteste eller ikke?"

Det er med andre ord ikke en ferdighetstest av hunden hvor den må kunne x antall øvelser for å se hvor lydig den er og hvor flink du er til å trene hund. Hunden bør derimot kunne grunnleggende "hverdagslydighet", det vil si øvelser som sitt, ligg, bli liggende, gå fint i bånd, og håndtere møte med andre hunder. Dersom hunden ikke skulle bestå alle testmomentene som går på lydighet (som for eksempel at den tar godbiter litt for hardt eller at hunden reiser seg når du har bedt den om å sitte og å bli) kan hunden fremdeles tas opp på kurset mot at dette trenes på og at du kan vise at hunden kan dette før eksamen.




Fra en tidligere egnethetstest; her ser vi på hvordan hunden går i bånd

Testen er utarbeidet for at vi skal kunne kartlegge hvordan hunden takler de påkjenninger som hundene kan utsettes for i arbeid som besøks- eller terapihund. Det er en grunnleggende mentaltest hvor vi ser om hunden har en tendens til å slå over og bli redd, aggressiv, eller om den kan ta skade av å jobbe som besøks- eller terapihund. Hundens velferd er med andre ord vår hovedprioritet. Etter gjennomført test får man en tilbakemelding på hva man bør trene på videre. Dersom hunden ikke skulle gå gjennom til kursstart kan man i mange tilfeller komme tilbake og ta testen igjen. Enkelte momenter tillater vi imidlertid ikke om hunden ikke består, blant annet dersom hunden viser aggresjon under momentene.                                                                                

Noen av momentene som det testes for er hvordan hunden takler:

- Å hilse på en vennlig fremmed
- Tilgjengelighet, hvor sosial er hunden, en fremmed roper- hva gjør hunden?
Små hunder: hvordan takler hunden å bli plassert i ett fang

Disse momentene går på hundens sosialitet, og på hvordan hunden takler å samhandle med fremmede mennesker i ulike situasjoner. Det er en forutsetning at hunder som skal arbeide med mennesker må være glad i å være rundt mennesker, både kjente og ukjente. Dersom en hund ikke er komfortabel med å være rundt mennesker er det heller ikke rettferdig eller dyrevelferdsmessig ansvarlig ovenfor hunden at den skal være nødt til å arbeide med mennesker.


- Berøring, en eller flere personer klapper på hunden
- Håndtering, løfte på poter, flytte tyngdepunkt, se på tenner
- Hard klem, hvordan takler hunden å bli holdt fast i en klem

Her er det stor forskjell på hunders "intimsone" og hvor glad de er i å få kos. Noen vil aller helst sitte oppi fanget eller ligge inni armkroken, mens andre foretrekker å stå på bakken å bli klødd bak øret.




Det er ikke mange hunder som synes at det er veldig kjekt bli håndtert på alle rare måter, men en besøkshund må kunne tolerere det

Her gir vi hunden en fast klem hvor hunden blir holdt slik at den ikke kan trekke seg unna. Dette er det noen hunder som synes er ubehagelig, men det er en helt nødvendig øvelse da dette er noe både eldre og barn kan finne på å gjøre mot hunden når den er på jobb

- Reaksjon på ukjente forstyrrelser, en visuell og en lyd
- Reaksjon på provokasjon, hvordan reagerer hunden dersom noen oppfører seg truende mot fører
Disse momentene er for å se på eventuell fryktreaksjon hos hunden. Den visuelle forstyrrelsen kan være ett sjal, en hette, ett teppe eller en poncho som en figurant har over hodet for å skjule ansiktet. Det er ikke ønskelig at hunden reagerer med aggresjon under dette momentet, da man gjerne kan treffe på mennesker med både sjal og hette ute på arbeidsplassen.
Visuell forstyrrelse i form av en poncho


Forstyrrelsen i form av lyd er ett skrammel som lager en høy lyd når hunden passerer. På sykehjem er det mange ting som kan lage mye lyd, en tralle eller ett bekken som faller i gulvet kan bråke og skremme hunden, og vi må derfor se om hunden takler en slik forstyrrelse, om den avreagerer og om den kan fortsette uten å bære preg av hendelsen.

Hunden får undersøke skrammelet, og vi sørger for at hunden har avreagert og er "ferdig" med skrammelet før vi går videre

- Gå pent i bånd
- Godbiter, hvordan tar hunden imot godbiter
- Førers lek med hunden

"Ta pent"

- Møte med fremmed hund
Det skjer at vi treffer på andre hunder når vi er på jobb med hundene våre, og hundene må derfor takle å treffe fremmede hunder som både er løse og som er i bånd


Egnethetstesten kan være veldig slitsom for hundene, men vi er veldig bevisst på hundens velferd gjennom hele testen. Dersom hunden skulle vise tegn til at den ikke klarer å avreagere eller at den ikke blir "ferdig" med noen av momentene avbryter vi testen slik at hund og eier kan få muligheten til å trene før hunden går opp til ny test. Vi avslutter alltid med noe positivt for hunden slik at hunden skal ha en positiv assosiasjon til oss, lokalet og til momentene i testen. 
Denne testen utføres tidligst på hunder som er 1 år, da vi ikke mentaltester valper og yngre hunder. 

Dette er litt om hvordan vi tester hunder som skal arbeide som sosiale tjenestehunder, men dette er ikke hele grunnlaget for bedømming av hund og ekvipasje som potensiell besøks-eller terapihundsekvipasje. Vi blir også kjent med både hund og fører gjennom kurset og baserer endelig bedømming på både testen, ekvipasjens arbeid gjennom kursets forløp og endelig eksamen. Vi kan derfor være trygge på at ekvipasjene som utdannes gjennom oss oppfyller kravene til kvalitet, kompetanse og sikkerhet både for brukere, personal, hund og fører.

Se facebooksiden til Firbent Terapi og Norske Terapihundskolen for mer informasjon

Mer informasjon om andre aspekter av "veien til en besøks/terapihund" kommer senere i bloggen!
Kommenter gjerne om du har spørsmål til egnethetstesten som ikke er besvart i dette innlegget!


4 kommentarer:

  1. Tusen takk for mye god informasjon! Flott artikkel. Jeg gleder meg alt til flere aspekter ved veien til besøks/terapihund :-).

    Er det noen som gjennomfører (godkjente) egnethetstester og besøkshundkurs i Midt-Norge? Evt er det planer om dette i fremtiden?

    SvarSlett
    Svar
    1. Hei Kari!
      Takk for fin tilbakemelding! Per dags dato har vi ikke tester eller kurs i Midt- Norge, og mange velger derfor å reise til vest- eller østlandet for å gå kurs. Kurs i Nord- Norge er under planlegging, og vi håper på å komme til Midt-Norge også på sikt.
      Se gjerne våre nylige innlegg om miljøtrening og andre aspekter av besøks- og terapihundstrening/arbeid :)

      Slett
  2. Nyttig informasjon😊
    Hvor er nærmeste kurs for Stor-Elvdal/Koppang i Østerdalen?
    Har en blandingsvalp på 8 mnd, som jeg tror kan egne seg.

    SvarSlett
  3. Hei. Kontaktinfo til kurs på Østlandet..?

    SvarSlett